Chemie- en farma-industrie op zoek naar technisch talent

De Belgische chemie- en farmasector heeft vorig jaar 1.125 jobs gecreëerd. De nood aan wetenschappelijk en technisch talent blijft daarom in deze sectoren ook bijzonder hoog.

Trefwoorden: #chemiesector, #essenscia, #jobgroei, #kunststoffen, #pharmasector, #technisch talent, #vacatures

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF )

ENGINEERINGNET.BE - Door de vergrijzingsgolf zullen de komende tien jaar zowat 22.000 ervaren medewerkers de sector verlaten, plaatsen die ook weer opgevuld moeten worden.

De chemie en farma blijft de onbetwiste nummer 1 van de Belgische industrie met recordcijfers op vlak van innovatie, export en investeringen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die sectorfederatie essenscia heeft voorgesteld.

De chemie- en farmasector heeft opnieuw een sterk jaar achter de rug. De omzet bereikte in 2017 een recordhoogte van bijna 66 miljard euro en de investeringen zaten met 2,2 miljard euro op het hoogste peil van de voorbije tien jaar. Ook de tewerkstelling steeg voor het derde jaar op rij tot 90.778 jobs.

Dat is zowat een vijfde van alle industriejobs in België. Het aandeel van de chemie en farma in de industriële tewerkstelling in ons land stijgt sinds 2007 onafgebroken en ligt met 19,3% fors hoger in vergelijking met de buurlanden en is bijna dubbel zo hoog dan het Europees gemiddelde.

De sector is ook de innovatiekampioen van België. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zijn op tien jaar bijna verdubbeld tot een recordbedrag van 4,4 miljard euro. Dat is meer dan de helft van alle R&D-uitgaven in de industrie.

Het aantal patenten in de chemie, kunststoffen, farma en biotech is op drie jaar met 63% toegenomen tot 417 toegekende octrooien in 2017, of meer dan één uitvinding per dag.

Daarmee staat België op de elfde plaats in de wereld, net na China. Het aandeel van chemie en life sciences in het totaal aantal patenten ligt met 34% in verhouding nergens zo hoog als in België.

De chemie en farma blijft ook de belangrijkste exportsector. Bijna 1 op de 3 producten die België uitvoert, zijn chemicaliën, kunststoffen, geneesmiddelen of vaccins. De buurlanden zijn de belangrijkste handelspartners, met Duitsland op kop, maar de handel met groeilanden als Rusland, India of China is het voorbije decennium meer dan verdubbeld.

Met een toegevoegde waarde van 17,6 miljard euro is de chemie en farma een steunpilaar van de Belgische economie en welvaart.