CMMI neemt cryomicroscoop in gebruik

Begin mei kreeg het Centre for Microscopy and Molecular Imaging (CMMI) een 200 kilovolt FEI Talos cryomicroscoop geleverd in het Biopark van Gosselies.

Trefwoorden: #Centre for Microscopy and Molecular Imaging, #CMMI, #cryomicroscoop, #elektronendetector, #FEI, #microscoop

Lees verder

Techniek

( Foto: FEI )

ENGINEERINGNET.BE - Dit instrument is uitgerust met een directe elektronendetector die single particle analysis (SPA) mogelijk maakt. Dat is een revolutionaire techniek die de uitvinders vorig jaar trouwens ook de Nobelprijs voor de chemie opleverde.

Met de SPA-methode kunnen onderzoekers de 3D-structuur van macromoleculen zoals eiwitten, in beeld brengen met dezelfde resolutie als die van röntgenkristallografie maar dan wel van een zeer kleine hoeveelheid materiaal en zonder de eiwitten te hoeven kristalliseren.

De cryo-TEM is een investering van ongeveer één miljoen euro.


ACHTERGROND
CMMI is opgericht door UMONS en ULB als een platform voor biomedische beeldvorming. Er zijn vier afdelingen: in vivo beeldvorming van kleine dieren, DIAPath (digitale beeldanalyse in pathologie), microscopie en MIP (multimodale beeldverwerking).

Begin april reed trouwens ook een JEOL cryoARM300 met twee 120 kV JEOM JEM-1400 screening microscopen de VUB Campus op.