AMOS levert onderdelen voor weersatelliet

Airbus Defence and Space selecteerde de Luikse ruimtespiegelbouwer AMOS om cruciale onderdelen te leveren voor METimage, het optisch instrument voor weersatellieten.

Trefwoorden: #Airbus Defence and Space, #AMOS, #EUMETSAT, #infrarode beeldspectroradiometer, #METimage, #weersatelliet

Lees verder

Techniek

( Foto: © Airbus Defence And Space )

ENGINEERINGNET.BE - Airbus Defence and Space ontwikkelt METimage in opdracht van het Duitse DLR met financiële steun van het Duitse federale ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur. Ook EUMETSAT financiert mee.

METimage, een infrarode beeldspectroradiometer, komt in de A-serie van de tweede generatie METOP-weersatellieten. Deze drie polaire satellieten zullen detailinformatie leveren over bewolking, landoppervlakte-eigenschappen en oceaan-, ijs- en bodemtemperaturen, en weers- en klimaatvoorspellingen verbeteren.

De lancering is gepland voor 2021. AMOS werd in januari 2017 al geselecteerd om de scanspiegel te leveren en is nu opnieuw gekozen voor de optiek en rotator van de telescoop. De asferische en ultralichte spiegels in zerodur hebben een oppervlakteruwheid van minder dan 0.4 nm.

De rotator zorgt ervoor dat er een onvervormd beeld op de sensoren valt. AMOS (Advanced Mechanical and Optical Systems) werd in 1983 opgericht en telt nu meer dan honderd medewerkers.

In 2016 maakte het een omzet van 18 miljoen euro waarvan meer dan 90% in export.