Microspuitgieten van IR-lenzen

SABIC liet op de NPE 2018 kunststoffenbeurs in Orlando (VS) zijn EXTEM thermoplastische polyimide (TPI) resin zien waarmee infrarood lenzen (IR) voor optische sensoren geproduceerd worden.

Trefwoorden: #IR-lens, #kunststof, #Sabic, #thermoplastisch

Lees verder

Techniek

( Foto: SABIC )

ENGINEERINGNET.BE - Er is een steeds grotere vraag naar dergelijke IR-lenzen. De Zwitserse spuitgieter SOPROD gebruikt het materiaal om zo'n lenzen in grote aantallen te microspuitgieten in een mal met meerdere caviteiten.

Voordeel: de hoge vloei/precisie en lage krimp van het materiaal resulteren in een zeer precieze kwaliteit die geen nabewerking meer vergt. De lenzen hoeven niet meer ‘geslepen’ te worden zoals bij klassieke lensproductie. Geen polijsten noch curen.

Designers krijgen er een freeform ontwerpflexibiliteit bovenop. Bovendien is het materiaal, dat een glastransitietemperatuur van 267°C heeft, bestand tegen vrije hoge temperaturen in de assemblage, wanneer er gesoldeerd moet worden, bijvoorbeeld. De massaproductie en het vermijden van secundaire bewerkingen zorgen voor het grootste voordeel.

SOPROD is hiermee alvast in staat enkele miljoenen lenzen per week te produceren. Lichttransmissie van >52% (1 mm) en >35% (2mm), IR transmissie van 84,6% (850 nm) en 87,7% (1310 nm) bij 1 mm dikte, een iets hogere brekingsindex (1,6X) maar een lage Abbe-dispersiewaarde (18).


Voorbeelden zijn:

  • proximity sensoren die het LED-scherm van je smartphone uitschakelen als je het toestel naar je oor brengt.
  • afstandsbedieningen en sensoren op videogames en drones die gebaren herkennen