Belgische bedrijven halen alle REACH-deadlines

Morgen moeten chemische stoffen die in volumes vanaf 1 ton per jaar in de EU worden geproduceerd of ingevoerd, geregistreerd zijn bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA).

Trefwoorden: #chemische sector, #ECHA, #essenscia, #REACH, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Bedrijven die de deadline niet halen, mogen hun stoffen niet langer op de markt brengen. In België zijn op dit moment 3.022 stoffen geregistreerd door 674 ondernemingen.

Daarmee is ons land, als thuisbasis van een toonaangevende chemiesector, bij de koplopers in Europa. Sinds de invoering van REACH in 2007 weten we nu meer dan ooit tevoren over de potentiële risico’s van chemicaliën in allerlei consumentengoederen zoals bijvoorbeeld verven, kleding, meubilair, schoonmaakproducten of elektrische apparaten. Zo zorgt REACH voor meer veiligheid voor mens en milieu.

REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van Chemicaliën) is een Europese verordening om mens en milieu optimaal te beschermen tegen de mogelijke risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren. Het gaat daarbij niet enkel om chemische stoffen die in industriële productieprocessen worden toegepast, maar ook om stoffen die we in ons dagelijks leven gebruiken.

Daarom is de datum van 31 mei 2018 zo’n belangrijke mijlpaal voor burgers in België en Europa. Bedrijven hebben in het kader van REACH de voorbije tien jaar alle mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s van bepaalde chemische stoffen uitvoerig getest en al die onderzoeksresultaten zijn nu publiek beschikbaar op de ECHA-website.

In totaal zijn in Europa meer dan 80.000 registratiedossiers ingediend voor ruim 20.000 verschillende chemische stoffen.

De Belgische chemiesector heeft alle REACH-deadlines gehaald.


Om bedrijven, in het bijzonder kmo’s, te helpen om de REACH-deadlines te halen, organiseerde essenscia ruim 200 VLARIP- en WALRIP-workshops, goed voor ongeveer 2.600 opleidingsuren per jaar.