Janssen Pharmaceutica stelt innovatief warmtenet voor

Janssen Pharmaceutica stelde op haar bedrijfssite te Beerse, in aanwezigheid van Minister Tommelein, het eerste industriële warmtenet van de vierde generatie in Vlaanderen voor.

Trefwoorden: #aardwarmte, #CO2, #CO2-uitstoot, #energiebesparing, #Janssen Pharmaceutica, #vierde generatie, #warmtenet

Lees verder

Techniek

( Foto: Janssen Pharmaceutica )

ENGINEERINGNET.BE - Warmtenetten worden, ook in Vlaanderen, een belangrijk element om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Een warmtenet van de 4de generatie op industriële schaal is een primeur voor Vlaanderen.

Een warmtenet van de 4de generatie maakt intelligent gebruik van duurzame energiebronnen, water op lagere temperaturen en geïsoleerde leidingen. Dankzij het aanwenden van water op lagere temperaturen kunnen restwarmte en hernieuwbare warmte perfect benut worden. Door de intelligente sturing van het gehele systeem wordt zoveel mogelijk energie uit het verwarmingswater gehaald.

CEO Stef Heylen: “Dankzij een combinatie van het warmtenet met binnenkort het gebruik van aardwarmte kunnen we jaarlijks 15.900 ton CO2 besparen. Hiermee werken we volop mee aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Tegen 2050 zullen al onze gebouwen voorzien worden van 100% hernieuwbare energie.”

Ondanks doorgedreven inspanningen voor energiebesparing verbruikt Janssen Pharmaceutica in België even veel elektriciteit als 38.000 gezinnen. Onlangs kondigde het bedrijf aan fors te investeren in het gebruik van diepe aardwarmte.

Door aardwarmte te combineren met het warmtenet zal hun CO2 uitstoot in België 30% kunnen dalen.


Over de andere generaties warmtenetten:

  1. De 1ste generatie warmtenetten gebruiken stoom, betonnen leidingen en één centrale warmtebron.
  2. De 2de generatie gaat een stapje verder en gebruikt water onder hoge druk, betonnen leidingen en één centrale warmtebron.
  3. De 3de generatie werkt met warm water tot 100°C, geïsoleerde leidingen en één centrale warmtebron.