Farmabedrijven investeerden 162 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek

Innovatieve farmaceutische bedrijven investeerden in 2017 voor 162 miljoen euro in samenwerkingen met de medische gemeenschap. 66% ging naar de financiering van wetenschappelijk onderzoek.

Trefwoorden: #farmceutisch bedrijf, #investeringen, #onderzoek, #ontwikkeling, #pharma.be, #R&D, #subsidies

Lees verder

Nieuws

( Foto: robig / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Deze cijfers vonden we in de derde publicatie van het transparantieplatform “betransparent.be”, de eerste onder de nieuwe wettelijke verplichting van de zogenaamde ‘Sunshine Act’.

Deze investeringen maken deel uit van een veel groter bedrag (3,5 miljard euro) dat de innovatieve farmaceutische bedrijven vorig jaar in België investeerden in Onderzoek & Ontwikkeling, o.m. in eigen labo-onderzoek.

92 innovatieve farmaceutische bedrijven die lid zijn van pharma.be hebben in 2017 voor 162 miljoen euro geïnvesteerd in samenwerkingen met gezondheidsorganisaties (zoals o.m. universiteiten, ziekenhuizen, artsen- of apothekersverenigingen), zorgverstrekkers (artsen, apothekers, …) en patiëntenverenigingen in België.

Die investeringen gingen namelijk voor 66% (106,2 miljoen euro) naar wetenschappelijk onderzoek (bv. klinische studies), voor 9% (14 miljoen euro) naar schenkingen en toelagen, voor 15% naar wetenschappelijke manifestaties (24,1 miljoen euro),voor 6% (10,5 miljoen euro) naar vergoedingen voor consultancy opdrachten en diensten. 4% van het bedrag (7,2 miljoen euro) ging naar samenwerkingen met patiëntenverenigingen.

De samenwerkingen tussen de farmaceutische bedrijven en de medische gemeenschap helpen beide partijen om de vinger aan de pols te houden tijdens het ontwikkelingsproces van nieuwe geneesmiddelen.