T-Mining test blockchain pilootproject uit in Antwerpse haven

T-Mining zal samen met het Havenbedrijf Antwerpen een bockchain oplossing testen voor het transfereren van fytosanitaire certificaten, die veilig transport van fruit en groenten garanderen.

Trefwoorden: #Belfruco, #blockchain, #certificaten, #fruit, #groenten, #Havenbedrijf Antwerpen, #imec, #imec.start, #logistiek, #pilootproject, #PortApps, #T-Mining, #transport

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de import van fruit en groenten zijn verschillende partijen betrokken en vandaag gebeurt de uitwisseling van de export en importcertificaten per post.

Tijdens dit pilootproject worden appels afkomstig van Nieuw-Zeeland en bestemd voor de Europese markt voorzien van fytosanitaire certificaten, die getransfereerd worden via blockchain technologie.

Hierbij zijn heel wat partijen betrokken. Zo is de bevoegde controleautoriteit in Nieuw-Zeeland verantwoordelijk voor het uitreiken van het fytosanitair certificaat, waarna de Nieuw-Zeelandse exporteur dit certificaat, samen met de lading appels, zal transfereren naar de Belgische importeur Enzafruit.

Deze maakt het certificaat over aan de expediteur Belfruco, die op zijn beurt de certificaten moet overmaken aan de Belgische autoriteiten zodat deze kan overgaan tot inspectie en het certificaat al dan niet kan goedkeuren alvorens de lading fruit vrij te geven voor import in België vanaf de terminal.

Filip Heremans, Chief Product Officer bij T-Mining: "Dankzij blockchain technologie zijn we in staat om de originele versie van documenten volledig digitaal te transfereren. Vergelijk het met een tekstbestand dat je e-mailt naar een persoon. Beiden beschikken nu over een eigen versie van hetzelfde document. De vraag is dan wie er de originele versie heeft".

Met belangrijke documenten zoals certificaten, die de oorsprong en veiligheid van onze voeding garanderen, is dit uiteraard een probleem. Blockchain technologie laat toe om documenten te transfereren, zonder ze te dupliceren. Er is dus op elk moment maar één partij die het originele document bezit.

Daarnaast garandeert de blockchain de echtheid en authenticiteit van het document (niemand kan ongemerkt iets wijzigen of verwijderen). Daarvoor wordt alle data gedecentraliseerd opgeslagen op meerdere “nodes” bij verschillende partijen zoals het Havenbedrijf Antwerpen, het Nieuw-Zeelandse havenautoriteit, Belfruco en T-Mining.

Een andere belangrijke eigenschap van blockchain is dat alle partijen steeds over exact dezelfde informatie beschikken, wat natuurlijk noodzakelijk is voor een vlot en efficiënt proces. Vandaag is dit een gekend probleem, met heel wat wachttijden tot gevolg.

Zogenaamde “Smart Contracts” automatiseren de documentenstroom tussen de verschillende partijen, zodat bepaalde toegangsregels kunnen worden afgedwongen en nieuwe informatie zonder vertraging en op een veilige manier met de betrokken partijen wordt gedeeld.

Omdat blockchain een back-end technologie is, wordt ook samengewerkt met PortApps, die de front-end applicatie ontwikkelt zodat eindgebruikers documenten kunnen opladen, transfereren en goedkeuren via de blockchain.


Start-up T-Mining wordt ondersteund door het imec.istart onderzoeksprogramma.