Nauwkeurigere operatie-instrumenten voor diepbreinstimulatie

Marc Janssens (Nederlandse TU Eindhoven) heeft onder meer een adapterschijf ontwikkeld om gemakkelijker en nauwkeurig op de juiste plek in de hersenen diepbreinstimulatie toe te passen.

Trefwoorden: #adapterschrijf, #CT-scan, #diepbreinstimulatie, #Eindhoven Medical Robotics, #elektroden, #Marc Janssens, #MRI-scan, #operatie-instrumenten, #Parkinson, #plaatsingsinstrument, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: TU/e - © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - Diepbreinstimulatie (DBS) kan onder meer Parkinson-patiënten verlossen van ongecontroleerd bewegen of trillen.

De DBS-elektroden moeten bij Parkinson-patiënten meestal in de nucleus subthalamicus uitkomen, een hersendeel dat maar 8 bij 4 millimeter groot is.

Chirurgen plaatsen DBS-elektrodes nu nog middels een op het hoofd van de patiënt geklemde constructie die eigenlijk te slap is. Ook is er geen vast referentiepunt voor plaatsing van de elektrodes.

De artsen lokaliseren eerst het doel in de hersenen met een MRI-scan, en met een CT-scan leggen ze daarna de positie vast van de schedel ten opzichte van de constructie op het hoofd, het stereotactisch frame.

Die twee beelden worden over elkaar gelegd om te zien waar het doel zich bevindt ten opzichte van het frame. De foutenmarge kan enkele millimeters groot zijn, wat fors is gezien de kleine afmeting van het hersendeeltje.

Marc Janssens ontwikkelde een nieuwe techniek die nauwkeuriger is. De door hem ontwikkelde adapterschijf wordt met drie chirurgische schroeven op het achterhoofd gezet. Dat is minder pijnlijk dan het stereotactisch frame, dat met vier pinnen door de huid heen op het hoofd zit geklemd.

De nieuwe schijf bevat een referentiedriehoek die op de MRI-scan goed zichtbaar is. Na het maken van de MRI-scan gaat de patiënt naar een ander instrument dat Janssens ontwierp en bouwde voor plaatsing van de elektrodes. De adapterschijf, die nog op het hoofd zit, wordt daarop vastgeklikt, waardoor de patiënt het vaste referentiepunt meeneemt.

Dit plaatsingsinstrument is bijzonder compact en stijf, waardoor een veel hogere precisie mogelijk is. In combinatie met het vaste referentiepunt krijgt de procedure naar verwachting een nauwkeurigheid van een millimeter of minder.

De instrumenten van Janssens zijn volledig handbediend, licht, compact en relatief goedkoop. Het bedrijf Eindhoven Medical Robotics is van plan om het instrument verder te ontwikkelen en op de markt te gaan brengen.