Woonhaven en Sweco lanceren oproep naar slimme energie-oplossingen

Woonhaven bouwt 3 nieuwe energiezuinige woontorens op het Antwerpse Nieuw Zuid. Om deze gebouwen te voorzien van een innovatieve duurzame energie-installatie, zet het een oproep in de markt.

Trefwoorden: #Antwerpen, #duurzaam, #groene energie, #Nieuw Zuid, #Sweco, #Woonhaven, #woontoren, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: temis / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van deze oproep is om samen met energiebedrijven tot nieuwe slimme energie-oplossingen te komen. Antwerpen werkt samen met Woonhaven voor de aankoop van deze duurzame energie-installaties.

Deze woontorens komen op Nieuw Zuid, een nieuwe, circulaire en slimme wijk langs de Scheldekaaien in Antwerpen. Woonhaven zet, vanuit haar duurzaamheidsvisie voor de nieuwe woontorens, een oproep in de markt om de gebouwen van een innovatieve energieoplossing te voorzien.

Sweco adviseert om op zoek te gaan naar een partner voor een ESCo (Energy Service Company)-formule. Bij een dergelijke overeenkomst werkt een bedrijf, gespecialiseerd in mogelijkheden voor energiebesparing en verduurzaming van energie, een uitgebreide energie-oplossingen uit voor een bepaald gebouw.

Deze partner (de ESCo dus) zal dan verantwoordelijk zijn voor de financiering, de bouw, het onderhoud en de optimalisatie van de installatie in de betrokken gebouwen.

Met de Esco wil men zonne-energie opwekken en energie leveren aan de gemeenschappelijke delen van de gebouwen. Het is de bedoeling om met batterijen zoveel mogelijk de lokaal opgewekte zonne-energie te gebruiken en bovendien in te spelen op de spotmarkt voor energie.

De spotmarkt is een plek waar energie verhandeld wordt tegen prijzen die van uur tot uur verschillen. De energie-installatie zal bestaan uit zonnepanelen op het dak en een batterij-installatie in de kelder in ieder gebouw. De energiemarkt wordt uitgenodigd om een zo slim mogelijke installatie te ontwerpen en realiseren. De bewoners genieten hiermee van groene energie voor hun gedeeld gebruik.

Deze oproep kadert binnen de stedelijke klimaatdoelstellingen en het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2050. Antwerpen wil meer hernieuwbare energiebronnen aanspreken.


Woonhaven Antwerpen is een sociale huisvestingsmaatschappij, die huurders een kwalitatieve en betaalbare woning aanbiedt, in een aangename omgeving met aandacht voor duurzaamheid en architectuur.

De stad Antwerpen kent 160.000 euro toe aan Woonhaven voor de aankoop van deze duurzame energie-installaties voor de 3 nieuwe woontorens.