Prototype holografische videoprojector in de maak

Martin Fransen van het Nederlandse Nikhef past voor de ontwikkeling van de projector een methode toe, die ook wordt gebruikt in de astrofysica en heeft hierop een octrooi aangevraagd.

Trefwoorden: #3D-printers, #astrofysica, #Holografische videoprojector, #kijkhoek, #Martin Fransen, #Nederland, #Nikhef, #phased array antennes, #pixels, #prototype, #Wesley Poland

Lees verder

research

( Foto: screen video Nikhef )

ENGINEERINGET.BE - Het is een concept uit de astrofysica: phased array antennes. De antennes van radiotelescopen worden dan in een onregelmatig patroon opgesteld. Dat levert betere beelden op dan wanneer diezelfde antennes netjes in een rijtje zouden staan.

Dit concept gebruikt Fransen om met zichtbaar licht scherpere hologramvideo’s te projecteren. De proefopstelling die hij maakte, is nu uitgebouwd tot een prototype waarmee de prestaties goed zijn te testen.

Holografische video wordt vaak gezien als het ideaal op het gebied van ruimtelijke projecties. Hiermee zou elk gewenst dynamisch lichtveld met hoge precisie gecreëerd kunnen worden.

Maar om met traditionele holografische emitters video te projecteren, is een veel te hoge pixeldichtheid van de emitter nodig. Die immense hoeveelheid pixels zou ook voor een overvloed aan data zorgen.

Met de methode die Fransen gebruikt, kan het aantal pixels flink worden gereduceerd. Daarmee daalt ook de benodigde rekenkracht voor holografische video.

Er bestaan nu nog geen commercieel verkrijgbare holografische projectoren voor een groot publiek. Bestaande projectiesystemen hebben een klein projectievolume, de resolutie is laag of de kijkhoek is klein.

Voor de meeste holografische videotoepassingen moet de kijkhoek groot zijn, iets wat met de technologie van Fransen haalbaar is. Een hologramprojector is ook interessant voor gebruik in de lithografie, het 3D-printen en voor laserradar – het waarnemen van objecten op afstand.

Met het prototype verwacht Fransen interesse te wekken bij klanten en investeerders. Hij wil met mede-aanvrager en ondernemer Wesley Poland dit idee naar de markt brengen. Een voor de hand liggende toepassing zou een holografische module voor 3D-printers kunnen zijn.

Fransen: “Er zijn optische 3D-printers, waarbij lichtgevoelige hars wordt uitgehard door het te belichten. Met deze technologie zou je in één keer een beeld kunnen projecteren, met een resolutie die niet beperkt is door pixelafmetingen.”