Mobiel bankieren steeds meer doelwit van trojans

Trojans voor mobiel bankieren staan dit tweede kwartaal hoog op de ranglijst van grootste cyberzorgen. Aanvallers konden met meer dan 61.000 malwaresamples de securitysoftware omzeilen.

Trefwoorden: #app, #applicatie, #cybercrime, #Kaspersky Labs, #malware, #mobiel bankieren, #trojans

Lees verder

Nieuws

( Foto: Kaspersky Labs )

ENGINEERINGNET.BE - Dit aantal is in één jaar ongeveer verdubbeld en de groei is meer dan drie keer zo groot als in het eerste kwartaal van dit jaar. Het is slechts een van de belangrijke bevindingen in het laatste IT threat evolution report van Kaspersky Lab.

Trojans voor mobiel bankieren behoren tot de beruchtste vormen van malware, omdat ze zijn ontwikkeld om geld van bankrekeningen van mobiele gebruikers te stelen. Cybercriminelen over de hele wereld zijn altijd op zoek naar een makkelijke buit en dit is een aantrekkelijke methode.

In de meeste gevallen is de malware vermomd als legitieme app, zodat gebruikers worden verleid deze te installeren. Meteen als de app voor internetbankieren wordt gestart, legt het Trojaanse paard zijn eigen interface over die van de bank-app. Zodra de gebruiker gegevens invoert, worden deze door de malware gestolen.

In het tweede kwartaal van 2018 is een enorme hoeveelheid van dit soort Trojaanse paarden waargenomen. De grootste bijdrage is geleverd door de Trojan Hqwar, die ongeveer de helft van de nieuw ontdekte modificaties voor zijn rekening neemt. De Trojan Agent staat met ongeveer 5.000 pakketten op de tweede plaats.

De landen-top-3 in het aandeel van malware voor mobiel bankieren ten opzichte van het geheel van mobiele malware-aanvallen, wordt in het tweede kwartaal van 2018 gevormd door de Verenigde Staten (0,79%), Rusland (0,7%) en Polen (0,28%).

De hoge cijfers kunnen volgens deskundigen van Kaspersky Lab onderdeel zijn van een wereldwijde groeitrend van mobiele malware, aangezien het totale aantal malwaresamples voor mobiele malware in vergelijking met het vorige kwartaal ook met ruim 421.000 is toegenomen.


Enkele raadgevingen om het risico op infecties te verminderen:

  • alleen applicaties van vertrouwde bronnen te installeren, het liefst vanuit de officiële app store;
  • de door de app gevraagde machtigingen goed te controleren; als ze niet in lijn zijn met de functionaliteit van de app (bijvoorbeeld als een informatieve app toegang vraagt tot berichten en oproepen), kan dit wijzen op een kwaadwillende app;
  • een goede beveiligingsoplossing te gebruiken ter bescherming tegen kwaadwillende software; met de gratis versie van Kaspersky Internet Security voor Android zijn onaangename situaties te voorkomen;
  • niet op links in spam-e-mails te klikken;
  • het device niet te ‘rooten’; dit geeft cybercriminelen onbeperkte toegangsmogelijkheden.