FMD-regulering: actiepunten om vervalste medicatie te weren

De Richtlijn inzake vervalste geneesmiddelen (FMD) wordt volledig van kracht in februari 2019. Ongeveer 1% van de geneesmiddelen die verkocht worden in de ontwikkelde markten is vervalst.

Trefwoorden: #Europese richtlijn, #FMD regulering, #medicijnen, #richtlijn, #vervalsing, #Zetes

Lees verder

Nieuws

( Foto: kadmy / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Dit betekent dat er wereldwijd 172,4 miljard Amerikaanse euro per jaar wordt gegenereerd door vervalste geneesmiddelen. Niet onlogisch, want er zijn slechts een beperkt aantal controles doorheen de verschillende stappen van de keten.

Om te vermijden dat deze medicijnen tot bij de apotheker of de consument belanden, werd de European Medicines Verification Organisation in het leven geroepen. Deze vaardigde met de Falsified Medicine Directive (FMD) Regulation een Richtlijn uit die paal en perk stelt aan de toevloed van vervalste geneesmiddelen en treedt vanaf 9 februari 2019 in werking.

Vooral kleinere groothandelaars en logistieke partners zijn er echter nog niet klaar voor en dienen dringend in actie te schieten. Zetes geeft hieronder vier essentiële tips die bedrijven en organisaties in de farmaceutische keten de komende zes maanden best ter harte nemen en implementeren.

  1. Zorg voor verbinding met de nationale gegevensbank
  2. Stand-alone oplossing of integratie met bestaande systemen
  3. Omarm serialisatie
  4. Zorg dat systemen klaar zijn voor de toekomst (en verdere regelgeving)