Europese Investeringsbank steunt NordLink-kabel met EFSI-financiering

De NordLink-kabel is een bipolaire onderzeese hoogspannings-gelijkstroomkabel met een lengte van 624 km om de Noorse en Duitse elektriciteitsmarkten met elkaar te verbinden via de Noordzee.

Trefwoorden: #Ambroise Fayolle, #DC Nordseekabel, #EFSI-financiering, #Europese Investeringsbank, #NordLink-kabel, #Otto Jager, #Priority Corridor Northern Seas Offshore Grid, #Statnett, #TenneT

Lees verder

Nieuws

( Foto: TenneT )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Investeringsbank (EIB) heeft 100 miljoen euro aan hybride obligaties aangeschaft, die door TenneT zijn uitgeschreven. In 2017 verstrekte de EIB ook al leningen om dit project te ondersteunen.

De nieuwe financiering is mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Dit fonds is opgezet door de EIB-groep en de Europese Commissie om de concurrentiepositie van de Europese economie te versterken.

Ambroise Fayolle, vicevoorzitter van de EIB, licht toe: “De NordLink-interconnector is van groot belang voor de overgang naar een duurzame energievoorziening. Leveringszekerheid en effectieve benutting van duurzame energiebronnen staan bovenaan de agenda van het EIB-financieringsprogramma.”

Otto Jager, financieel directeur van TenneT, voegt daaraan toe: “Naast de eerder gedane toezeggingen van 1,5 miljard euro ondersteunt de EIB met NordLink een van de meest uitdagende projecten voor de totstandkoming van een onderling gekoppelde Europese markt voor duurzame energie. TenneT is er trots op dat wij als eerste een marktuitgifte van hybride obligaties hebben gerealiseerd met de EIB als deelnemer.”

De NordLink-interconnector krijgt een nominaal vermogen van 1400 MW en zal in staat zijn om verschillende vormen van duurzame energie te combineren: waterkracht in Noorwegen met zon en wind in Duitsland.

De Noorse netbeheerder Statnett en DC Nordseekabel ontwikkelen dit project samen. TenneT en de Duitse ontwikkelingsbank KfW hebben elk een gelijk aandeel in DC Nordseekabel.


Het project is aangewezen als Project van Gemeenschappelijk Belang in de zogeheten prioritaire corridor ‘Offshore-elektriciteitsnet in de noordelijke zeeën’ (Priority Corridor Northern Seas Offshore Grid).