Wereldprimeur: flexibele zonnecellen in vangrail

Onlangs werd een proef gestart waarbij flexibele folie met zonnecellen is aangebracht op een vangrail, naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard in Nederland.

Trefwoorden: #Femtogrid, #flexibele folies, #Heijmans, #Hogeschool van Amsterdam, #provincie Noord-Holland, #Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, #Solliance Solar Research, #TNO, #vangrail, #zonnecellen

Lees verder

Techniek

( Foto: Provincie Noord-Holland )

ENGINEERINGNET.BE - Toepassing van dit soort folies vergroot de mogelijkheden om op nieuwe plaatsen zonne-energie op te wekken, lokaal te gebruiken en beschikbare ruimte slim te benutten.

Onderzocht wordt of op een veilige en duurzame manier energie is op te wekken voor wegverlichting en matrixborden, of voor levering aan het elektriciteitsnet. De proef duurt een jaar.

Er zijn in de proefopstelling twee soorten folies gebruikt om de resultaten te vergelijken: met een breedte van 37 cm en 50 cm. Het gaat om een stuk van 72 meter op een vangrail.

Vorig jaar is ervaring opgedaan met een kleine pilot-opstelling. Dit gaf vertrouwen om deze proef te bouwen. Nu is het wachten op de eerste resultaten: Is en blijft er een goede elektriciteitsproductie? Blijft de folie goed functioneren langs een weg in alle seizoenen? Kunnen we de energie goed verzamelen en transporteren, ook als er bijvoorbeeld een onderdeel uitvalt?

Om op deze en andere vragen antwoord te geven, is er apparatuur geplaatst die veel data verzamelt van de pilot en die doorstuurt voor analyse. Of de proef met zonnecellen op de vangrail succesvol is, wordt najaar 2019 bekend. De volgende stap is dan om een onderzoek te doen op grotere schaal, langs verschillende soorten wegen.

Het rendement van flexibele folies met zonnecellen is iets minder dan van zonnepanelen. De toepassingsmogelijkheden zijn echter veel groter en de prestaties verbeteren snel dankzij nieuwe ontwikkelingen in materialen.


ACHTERGROND
Dit Nederlands project wordt uitgevoerd door de provincie Noord-Holland, TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid, Hogeschool van Amsterdam en wordt gesubsidieerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De partners werken aan verschillende projecten om flexibele folies op allerlei plaatsen toe te passen. Ook wordt er gewerkt aan verbeterde productietechnieken en aan nieuwe technologieën met een hogere efficiency, waardoor zonne-energie goedkoper zal worden.