Limburgs lab stoomt maakbedrijven klaar voor de toekomst

Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland trekt 4,3 miljoen euro uit waarmee Sirris in Diepenbeek een gezamenlijke labinfrastructuur zal ontwikkelen voor kmo's.

Trefwoorden: #Diepenbeek, #grensregio, #Interreg, #kmo, #labinfrastructuur, #maakindustrie, #Sirris

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - De digitalisering maakt zijn opmars in de productietechnologie. Om de productieketen voor te bereiden op dit nieuwe hoofdstuk slaan vier Vlaamse en Nederlandse kennisinstellingen in het project FOKUS de handen in elkaar.

Inge Moors gedeputeerde van Europese Aangelegenheden: “De transformatie naar de zogenaamde Industrie 4.0 staat zowel in Vlaanderen als in Nederland hoog op de politieke agenda’s en er worden volop toekomstgerichte producten en processen ontwikkeld en getest. Toch worden de bestaande activiteiten vandaag nog te weinig onderling met elkaar verbonden.”

Meerdere kennislabs in Nederland en Vlaanderen willen daar met het Interreg-project FOKUS (Fabriek van de Toekomst Ontwikkelen uit KennisbUndeling en Samenwerking) verandering in brengen. Door de kennis, faciliteiten en technologieën te bundelen hopen ze vlotter nieuwe productietechnologieën te ontwikkelen, demonsteren en op maat te maken van de kmo’s.

De onderzoeksinstellingen Sirris, Flanders Make, KU Leuven campus Brugge en TNO bundelen hiervoor samen met vijf industriële partners de krachten. Zij zullen samen een 150-tal bedrijven doorlichten om de productietechnologieën future-proof te maken.

In totaal wordt er 4,3 miljoen euro vrijgemaakt om kennisdeling te optimaliseren, de advies- en dienstverlening voor kmo’s verder uit te bouwen en de labofaciliteiten van Sirris Diepenbeek een grondige update te geven.

Dit zal leiden tot een geavanceerd lab met demonstrators die modulair kunnen worden ingezet voor een breed scala aan vraagstukken en toekomstgerichte toepassingen voor bedrijven. De helft van het projectbudget is afkomstig van het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland.

Walter Auwers, Business Unit Manager Advanced Manufacturing Sirris: “Op de aanwezige apparatuur en machines worden sensoren aangebracht die op een slimme manier met elkaar verbonden kunnen worden. Daarmee kunnen we onderzoeken hoe het productieproces verbeterd kan worden en de koppeling van robots en automatische productiemachines kan leiden tot geavanceerde ‘first time right’ productielijnen.”

Samen met de eindgebruikers in de maakindustrie zullen ook toepassingen ontwikkeld worden om operators te ondersteunen in flexibele productieomgevingen. Hiervoor wordt de inzet van nieuwe technologieën zoals collaboratieve robots en augmented reality onderzocht.

Bedrijven met voldoende potentieel worden door de projectpartners begeleid naar een implementatieplan waarin de kennis en expertise vanuit de praktijklabs vertaald wordt naar concrete toepassingen.

Na afloop van het project zal de vergaarde kennis samen met de resultaten verder worden uitgerold naar andere sectoren.