CERT.be waarschuwt voor cryptojacking

Afgelopen maanden dook een nieuw fenomeen op: cryptojacking. Bij CERT (Centrum voor Cyber Security België) zien ze zowel een toename van het aantal infecties als van de complexiteit ervan.

Trefwoorden: #CERT, #computercrime, #cryptojacking, #cybercrime, #malware

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal waarnemingen van coinminers bij eindgebruikers is in 2017 met 8.500% toegenomen. Aan dit tempo moet er van uit gegaan worden dat cryptojacking een grotere bedreiging wordt dan ransomware.

Daarom publiceert het CERT een brochure over cryptojacking met informatie voor ICT professionals, maar ook voor de eindgebruiker. Ook op de website www.safeonweb.be wordt informatie voor de gewone internetgebruiker geplaatst.

Om te begrijpen wat cryptojacking is, moet je begrijpen wat cryptomunten zijn en hoe je er geld mee kan verdienen. Cryptomunten zijn virtuele munten. Er bestaan momenteel honderden cryptomunten maar bekendste variant is de Bitcoin.

Om een Bitcoin of een andere cryptomunt te verkrijgen en dus geld te verdienen, moet een computer veel berekeningen uitvoeren die een grote hoeveelheid energie (CPU) vereisen. Voor deze berekeningen wordt een computer of smartphone beloond met Bitcoins. Dit proces wordt cryptomining genoemd.

Aangezien het aantal berekeningen, nodig om geld te verdienen, zeer hoog is, zijn steeds meer toestellen nodig om deze berekeningen uit te voeren. Net daarom proberen miners toegang te krijgen tot jouw toestel om het dan zonder jouw medeweten te kunnen gebruiken om cryptomunten te verzamelen. Als dit gebeurt, spreken we over cryptojacking.

Op het ogenblik dat de cryptojacker actief is, merk je een zeer hoog gebruiksniveau van de grafische kaart en/of CPU op.


Enkele tips om cryptojacking te voorkomen:

  • Gebruik een anti-virusprogramma en eventueel een adblocker
  • Installeer enkel browserextensies/-plugins die je vertrouwt en die worden aangeboden door een vertrouwde app-store (Google Play, Microsoft store etc.).
  • Controleer regelmatig de geïnstalleerde extensies en verwijder de extensies die niet langer nodig zijn. Hoe meer extensies, hoe groter de kans op kwaadaardige extensies of een kwetsbaarheid, dus zorg ervoor dat ze tot een minimum beperkt blijven.