KMO’s worstelen met hun cloudomgeving

Steeds meer bedrijven doen een beroep op clouddiensten. Voor meer flexibiliteit en gemak, maar ook kostenbesparing want de inzet van cloudsoftware is veelal goedkoper.

Trefwoorden: #beveiliging, #cloud, #cloudcomputing, #clouddiensten, #Kaspersky Lab, #SaaS

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens recent onderzoek van Kaspersky Lab gebruikt 63% van de bedrijven met minder dan 250 werknemers één of meer vormen van Software as a Service (SaaS).

Tegelijkertijd ondervindt 66% van de KMO's problemen bij het beheer van hun IT-huishouding. Mede door gebrek aan interne kennis kost het moeite om controle te houden over de beveiliging van kostbare klantgegevens.

Dit blijkt eveneens uit hetzelfde onderzoek, dat plaatsvond onder 3.041 IT-medewerkers bij KMO’s in 29 landen waaronder België.

Intensief cloudgebruik gaat gepaard met uitdagingen op het vlak van integratie in de bestaande IT-omgeving. De toenemende complexiteit vraagt om een nieuwe benadering van infrastructuurbeheer. Interne IT-specialisten hebben hiervoor niet altijd genoeg kennis in huis.

Bovendien wordt het IT-beveiligingsbeheer bij 14% van de bedrijven toevertrouwd aan medewerkers die zich geen IT-specialist mogen noemen. Dat leidt tot beveiligingsrisico’s, die niet als zodanig worden herkend, omdat de meeste aandacht uitgaat naar de groei van het bedrijf.

Hoewel kleine bedrijven zich bewust zijn van de veiligheidsproblematiek, hebben ze geen duidelijk inzicht in wie er precies verantwoordelijk is voor de bescherming van data, omdat ze zich bij de clouddiensten bevinden.

Vooral bedrijven met minder dan 50 medewerkers maken zich zorgen. Zo is 64% van deze bedrijven ervan overtuigd, dat de cloudprovider verantwoordelijk is voor de beveiliging van toepassingen voor het uitwisselen van documenten, terwijl 56% van de grotere KMO’s deze mening is toegedaan.