• 17/09/2018

Lageroplossing van NSK bespaart 130.000 € bij energiecentrale

Toen een elektriciteitsproducent ten gevolge van lagerschade frequente storingen ondervond in twee industriële ventilatoren, werd NSK verzocht om een passende oplossing voor te stellen.

Trefwoorden: #energiebesparing, #lager, #lagermateriaal, #lagers, #NSK

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Na het uitvoeren van een doorgedreven onderzoek in het kader van NSK´s AIP programma (Added Value Programme), leidde een koersverandering in lagerkeuze en montagewijze tot aanzienlijke kostenbesparingen.

De twee ventilatoren met directe aandrijving, die worden ondersteund door sferische lagers in lagerhuizen, werken in een 24/7 regime.  Als primaire luchtventilatoren is het hun rol om de lucht naar de ketel te voeren met een snelheid van 8 m³ / seconde, aan een uitgangsdruk van 13 kPa. De lagers in elke eenheid vielen echter gemiddeld om de drie maanden uit, waarbij drie technici gemiddeld 10 uur nodig hadden om dit euvel te verhelpen. De kosten per uitval waren dus aanzienlijk.

De langdurige stilstand en de hoge kosten van de vervanging waren grotendeels te wijten aan de omvang van de taak. Elke ventilator heeft een diameter van ongeveer 3,5 m en is bevestigd aan het eind van een 2 meter lange schacht die een diameter heeft van 135 mm. De asrotatie is 1487 toeren per minuut, waarbij de aandrijving gebeurt via een direct drive elektromotor van 350 kW.

"Er werd door het bedrijf condition monitoring uitgevoerd op de beide lagerunits van elke ventilator", legt sales ingenieir van NSK Dennis Briggs-Price uit. "De temperatuur wordt continu bewaakt door een magnetische sonde met daarbij wekelijkse trillingscontroles uitgevoerd op elk lager, die de snelheid meet in een radiale positie [verticaal]. Normale metingen zouden een resultaat moeten geven van ongeveer 70 ° C bij een snelheid van 5 mm / sec.

Elke keer als deze waarden aanzienlijk werden overschreden, zou het bedrijf de lagers preventief vervangen als voorzorgsmaatregel. De typische waarden vóór de vervanging bereikten 90-100 ° C en een snelheid van 20-33 mm / s. Een recent defect in de lagering van één unit heeft bovendien het stalen frame met de montagebeugels vernield, met excessieve temperaturen en trillingswaarden tot gevolg. In het verleden heeft het bedrijf geprobeerd de ventilatoren uit te lijnen met behulp van een derde partij maar de lagers bleven maar stuk gaan.»

NSK´s uitgebreid onderzoek van de toepassing omvatte een onderzoek naar het stuk gaan van de aangedreven en niet-aangedreven eindlagers. Een aantal problemen, waaronder fretting -een vorm van corrosie- werden vastgesteld op de externe diameter van de buitenste ring.

Het was ook duidelijk dat beide lagers een loopbaan vertoonden die een axiale belasting had ondergaan, iets dat tot uiting kwam door de bredere en meer uitgesproken loopband. Dit is ongebruikelijk aangezien de configuratie van de ventilator een vaste en vrijlopende opstelling is - om uitzetting van de as van bedrijfstemperaturen mogelijk te maken - het vrije uiteinde mag in principe dus enkel een radiale belasting ondergaan.

Omdat het lager op het vrije uiteinde sporen van axiale belasting vertoonde kon NSK de oorzaak van het falen toeschrijven aan een onjuiste lagering. Daarom werden tonlagers met grote capaciteit in combinatie met SNN Plummerblokken aanbevolen, naast een verbetering van de bevestigingsmethode. De tonlagers van NSK maken gebruik van ultramoderne materialen die ze geschikt maken voor hoge snelheden en belastingen.

Dankzij speciale toleranties om trillingen, schokbelastingen en scheefstand te weerstaan, zijn de lagers hittebestendig tot 200 ° C. Verder kregen  tonlagers met grote capaciteit de voorkeur, omdat het interne ontwerp betrouwbaarder is voor industriële ventilatoren met direct drive. De reden daarvan ligt grotendeels in de binnenzijde van de ring die voor een betere geleiding zorgt.

"Er is een test uitgevoerd door ons technisch team dat instaat voor de installatie en implementatie van onze bevindingen", legt de heer Briggs-Price uit. "Het resultaat was nul lagerfalingen over een periode van 12 maanden. Bovendien bood onze oplossing een hogere productiviteit met lagere onderhouds- en uitvalkosten, dankzij een tot vier keer langere levensduur van de lagers. "

Zoals dit voorbeeld aantoont kan het gebruik van de verkeerde lagers of onjuiste montage ervan de output van machines of industriële eenheden verminderen en zelfs een heel bedrijf tot stilstand brengen. NSK's AIP programma is ontworpen om bewerkings- en onderhoudsprocessen efficiënter en winstgevender te maken. Dat doet het bedrijf door u geld te laten besparen door op elke stap toegevoegde waarde te bieden.

De ervaren NSK-specialisten gebruiken een beproefde methode om de ideale oplossing voor elk specifieke applicatie te ontwikkelen. Ze werken samen met de klant en houden rekening met alle mogelijke details. Bij de Britse energiecentrale omvatte het AIP-proces het eerste onderzoek en productselectie tot en met de opleiding bij de klant en de eindinspectie. De resultaten spreken voor zich.

Dankzij de nieuwe oplossing is er een jaarlijkse besparing van 134.040 € dankzij de verminderde lagerkosten, aanpassingskosten en downtime-kosten.


Over NSK
NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha) is een Japanse beursgenoteerde onderneming, die sinds de oprichting 100 jaar geleden, geëvolueerd is van een regionale kogellagerproducent naar tot een rollagerspecialist, die ook een wereldspeler geworden is in de toelevering van voor de automotivesector. Vandaag telt NSK meer dan 31.500 medewerkers in 30 landen.

Per maart 2017 behaalde NSK een omzet van 950 miljard yen. Dit resultaat werd bereikt dankzij de steeds toenemende investeringen in onderzoek en ontwikkeling, waardoor het bedrijf vooruitstrevend is in het continu verbeteren van de kwaliteit van zijn producten en diensten.

Deze investering ondersteunt de doelstelling van het bedrijf, vervat in de slogan ´NSK's No. 1 in Total Quality´. Naast het complete lagerportfolio, ontwikkelt en produceert NSK niet enkel precisiecomponenten en mechatronische producten, maar het bedrijf levert ook systemen en componenten voor de auto-industrie met inbegrip van wiellagerunits en elektrische stuurbekrachtigingssystemen.

In 1963 werd de eerste Europese dochteronderneming van NSK opgericht in Düsseldorf, Duitsland. In 1976 volgde de eerste Europese productiefaciliteit in Peterlee, Engeland. Vandaag ondersteunt NSK Europe de Europese verkoop met productielocaties in Engeland, Polen en Duitsland, logistieke centra in Nederland, Duitsland en Engeland en technologiecentra in Duitsland, Engeland en Polen.

In 1990 kocht NSK de UPI Group, waaronder de gerenommeerde Europese lagerfabrikant RHP met productiefaciliteit in Newark (UK). Daarnaast heeft NSK een uitgebreid netwerk van geautoriseerde verkoop distributeurs ontwikkeld. NSK Europe is ingedeeld in divisies gebaseerd op de applicatie: industriële wentellagertechnologieën en lineaire en precisietechnologie (EIBU) en lager-modules en stuursystemen voor de automobielindustrie (EABU & ESBU).

In deze organisatie stelt NSK Europa 3.600 medewerkers te werk die samen een omzet van meer dan 1000 miljoen euro vertegenwoordigen per maart 2017. Voor meer informatie, ga naar www.nskeurope.nl

Voor meer informatie
NSK France S.A.S.
Adelaide RAMOS
Quartier de l’Europe - 2, Rue Georges Guynemer – F-78283 Guyancourt Cedex
T. +33 1 30573939 - info-fr@nsk.com

NSK Deutschland GmbH
Marie-Dominique PILATH
Harkortstrasse 15 – D-40880 Ratingen
T. +49 2102 4810 - pilath-m@nsk.comBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.