Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

De conclusies van deze Belgian Plastics Day, georganiseerd door sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria, was dat er geen duurzame toekomst komt zonder hoogwaardige kunststoffen.

Trefwoorden: #Agoria, #Belgian Plastics Day, #Colossus, #essenscia, #kunststof, #kunststoffenindustrie, #Light Energy Recycling Machine, #Sirris

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De Belgische kunststoffensector onderscheidt zich door een uitgesproken focus op gespecialiseerde en hoogtechnologische kunststoffen. Vaak gaat het om materialen met unieke eigenschappen die in de gebruiksfase meer milieuwinsten opleveren dan eventuele alternatieven, als die er al zijn ten minste.

Enkele voorbeelden hiervan? Composietmaterialen die voertuigen en gebouwen energiezuiniger maken, verpakkingen van de nieuwste generatie speciaal ontworpen voor hergebruik in een circulaire economie of vooruitstrevende kunststoffen voor allerhande medische apparatuur en implantaten.

Op de eerste Belgian Plastics Day hebben onder meer Borealis Polymers, Federal-Mogul, Jindal Films, Prince-Weiss en Sirris hun innovaties in de kijker gezet.

Er was ook een demonstratie van de grootste mobiele 3D-printerinstallatie voor gerecycleerde kunststoffen ter wereld: de Colossus, onderdeel van The One Project. Deze machine heeft de omvang van een container en was eerder te zien op Tomorrowland en Pukkelpop. Op de Belgian Plastics Day transformeerde het toestel plastic flessen ter plekke in een kunstwerk.

Een andere nieuwigheid die gedemonsteerd werd was de LERMa n° 1 (Light Energy Recycling Machine), een fiets waarmee kunststofmaterialen zoals zakjes en verpakkingsfilms al trappend worden vermalen en opgewarmd, waardoor ze omgezet worden in klinkers voor de aanleg van speelplaatsen of als bestrating in Congo, Burkina Faso en Senegal.

Zo kunnen kunststoffen ook in afgelegen gebieden zonder elektriciteit worden gerecycleerd en wordt afval vermeden in regio’s zonder inzamelsysteem. Bovendien creëert dit initiatief van Ingénieurs sans Frontières, in samenwerking met Plastimobile, ook lokale tewerkstelling.