Onderzoek naar celtherapieën krijgt nieuwe bedrijfhal

De provincie Antwerpen, de UAntwerpen en het UZ Antwerpen legden onlangs de eerste steen van de bedrijfshal Hippocrates, waar in de toekomst onderzoek naar celtherapie gedaan zal worden.

Trefwoorden: #bedrijfshal, #bouw, #celtherapie, #Hippocrates, #onderzoek, #Provincie Antwerpen, #UAntwerpen, #UZ Antwerpen

Lees verder

research

( Foto: Provincie Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Celtherapie is elke vorm van behandeling waarbij lichaamscellen worden ingezet om patiënten met een ernstige aandoening te genezen of te ondersteunen. In plaats van een volledig orgaan te vervangen, worden alleen orgaanspecifieke cellen getransplanteerd, wat een oplossing kan bieden voor ellenlange wachtlijsten.

Uit studies blijkt dat in 2014 wereldwijd 5 miljard euro omzet gerealiseerd werd met deze vorm van geneeskunde. Tegen 2025 zou dat reeds 20 miljard zijn.

Gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé: "Vele start-ups, kmo’s en universitaire onderzoeksgroepen in Vlaanderen werken aan celtherapieën, maar missen een degelijke infrastructuur om producten op te slaan, celtherapieën uit te testen en te ontwikkelen. De bedrijfshal Hippocrates, vernoemd naar de grondlegger van de Westerse geneeskunde, zal hier een antwoord op bieden.”

De bedrijfshal (1.400 m²) wordt gevestigd op het Wetenschapspark in Niel en bestaat uit 5 units. Eén van de units wordt onderverdeeld in kleinere ruimtes en zal dienen voor de opslag van producten.

Drie units worden verhuurd of verkocht aan bedrijven in het park als kantoorruimtes. In de laatste unit (400 m²) komen clean rooms, steriele laboratoria om onderzoek naar celtherapieën te doen.

De werken zullen eind 2019 afgerond zijn. Als alles volgens schema verloopt, worden begin 2018 al cleanrooms geïnstalleerd.


De aannemer voor de bouw is Van der Linden TSK Industriebouw uit Hoogstraten.
De kostprijs van het gebouw is ongeveer 1,5 miljoen euro. De bouw is mede mogelijk dankzij EFRO-subsidies (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Op de foto:
Gedeputeerde Ludwig Caluwé legt samen met POM-directeur Luc Broos en Niels burgemeester Tom De Vries de eerste steen.