Borealis plant mega-investering in Antwerpse haven

Borealis heeft de definitieve investeringsbeslissing genomen voor een nieuwe propaan­dehydro­genatie­fabriek (PDH). De faciliteit zal in de bestaande productievestiging in Kallo worden gebouwd.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #Borealis, #investering, #Kallo, #PDH, #productie, #productiesite, #propaandehydrogenatiefabriek

Lees verder

Techniek

( Foto: Borealis )

ENGINEERINGNET.BE - Als alles volgens plan verloopt zou de fabriek in de eerste helft van 2022 moeten opstarten. Er zal 750 kiloton PDH per jaar geproduceerd worden.

Borealis koos voor Kallo vanwege zijn uitstekende logistieke positie, zijn ervaring in de productie en afhandeling van propyleen en de synergieën met de bestaande PDH-installatie.

Voor de nieuwe fabriek zal Borealis gebruikmaken van de Oleflex-technologie van Honeywell UOP, een alom gebruikte, betrouwbare en duurzame keuze voor de productie van specifiek propyleen. Propyleen is een van de belangrijkste bouwstenen voor de hele chemische industrie, waarbinnen de kunststof polypropyleen wereldwijd sterke groeicijfers kent.

Oiltanking Antwerp Gas Terminal wordt de logistieke partner op lange termijn voor de afhandeling van propyleen en de grondstof propaan. Hiervoor gaat het een nieuwe opslagtank bouwen met een capaciteit van 135.000 m³ propaan. Het nevenproduct waterstof dat ontstaat tijdens het dehydrogenatieproces, zal aan Air Liquide worden verkocht in het kader van een langetermijncontract.

De goedgekeurde investering voorziet ook in de mogelijkheid van een efficiënte cogeneratie in het kader van dit project. Deze energiezuinige technologie zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren tot de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen en tot het energie-efficiëntieplan van het Vlaamse Gewest.

De toepassing van warmtekrachtkoppeling (WKK) zal ook een doorslaggevende rol spelen bij het definitieve technische concept.