FibriCheck goedgekeurd door Amerikaanse FDA

FDA, de Amerikaanse waakhond die strenge controles uitvoert op medische toepassingen die hun markt willen betreden, heeft de Belgische app FibriCheck een FDA-goedkeuring toegekend.

Trefwoorden: #app, #applicatie, #FDA, #FDA-goedkeuring, #FibriCheck, #hartritme, #hartritmestoornissen, #medische applicatie, #start-up

Lees verder

Techniek

( Foto: FibriCheck )

ENGINEERINGNET.BE - FibriCheck maakt gebruik van de camera’s in smartphones, of de optische sensoren in smartwatches, om hartslagen te detecteren en hieruit een hartritme af te leiden. De techniek wordt ook wel photoplethysmografie of PPG genoemd.

Door gebruik te maken van artificiële intelligentie in combinatie met medische software, kan de app een accurate analyse maken van het hartritme en informeert het de gebruiker en/of de arts over de toestand ervan.

Het hoofddoel is het detecteren van voorkamerfibrillatie, een hartstoornis die 1 op 4 mensen boven de 40 jaar kan treffen en de kans op een beroerte met factor 5 verhoogt. Door gebruik te maken van deze technologie kan de aandoening tijdig worden opgespoord en kunnen mogelijke problemen vermeden worden.

Het is de allereerste keer dat de Amerikaanse FDA een goedkeuring geeft aan een bedrijf dat hartritmestoornissen detecteert met de smartphone, zonder gebruik te maken van externe toestellen.

Om deze goedkeuring te kunnen verkrijgen moest het bedrijf een klinisch gelijkwaardige accuraatheid aantonen met de traditionele technologieën om hartritmestoornissen op te sporen.

Als voorbereiding op een Amerikaanse intrede werd eerder dit jaar al een satellietkantoor in San Francisco geopend. Deze goedkeuring zal nu ook de verkoop op de Amerikaanse markt aanzienlijk versnellen.