Geïntegreerde pc-gebaseerde besturingssystemen

Beckhoff gooit de communicatie open met pc-gebaseerde besturingstechnologie voor de verticale procesindustrie. Hiermee kan de gebruiker omvattende oplossingen implementeren.

Trefwoorden: #Beckhoff, #besturingssystemen, #cloud, #procesindustrie, #TwinSAFE SC

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - De gebruiker kan deze ook dwars doorheen de verschillende gevarenzones (Zone 0/20) systemen integreren, die communiceren van de sensor tot de cloud. Met zijn TwinSAFE SC-technologie kunnen bovendien alle procesgegevens in een systeem ook voor de veiligheidstechnologie gebruikt worden.

De procesindustrie heeft nood aan toekomstbestendige automatiseringsoplossingen wil het bestand zijn tegen de markt- en kostendruk. In de visie van Beckhoff vergt dat een ‘holistische’ systeemconnectiviteit die de traditionele scheiding tussen discrete automatisering en procesautomatisering overbrugt. Zijn pc-gebaseerde besturingstechnologie biedt hiervoor de ideale basis.

Dankzij de pc-gebaseerde besturing zijn gedistribueerde systemen eenvoudig te verbinden. Die bieden dan tegelijk ook toegang tot de krachtige en efficiënte gecentraliseerde analyse- en procesbesturingsmogelijkheden. Het Beckhoff-automatiseringssysteem is ook prima geschikt om Industrie 4.0 en Internet-of-Things in productieomgevingen te implementeren.

De gebruiker profiteert over de gehele lijn, zowel van de horizontale integratie, die veilige connecties tot buiten het eigen bedrijf legt, als van de verticale integratie van alle aangesloten productiesystemen. En dat met één consistente engineering gedurende de volledige levensduur van de apparatuur.

Deze aanpak van Beckhoff maakt ook barrièrevrije besturingsoplossingen mogelijk van explosiegevaarlijke zones (Zone 0/20) tot en met de cloud. Naast de standaard automatiseringscomponenten, is er een breed portfolio van producten beschikbaar voor gebruik in gevarenzones.

Deze omvatten:

  • Multi-touch bedieningspanelen en paneel-pc's van de CPX-serie voor gebruik in Zone 2 / 22,
  • TwinCAT als het softwareplatform met speciale interfaces en bibliotheken voor procestechnologie, cloudcommunicatie via TwinCAT IoT en cyclus-synchrone data-analyse via TwinCAT Analytics,
  • ELX-serie EtherCAT-terminals met intrinsiek veilige in- en uitgangen voor de directe aansluiting van veldapparatuur in Ex Zones 0/20, 1/21 en 2/22 (zonder afzonderlijke tussentijdse barrières),
  • ELX-serie EtherCAT-terminals met extra TwinSAFE SC-technologie (Single Channel). Deze uiterst compacte I/O-terminals zijn bedoeld voor gevaarlijke omgevingen die zowel intrinsiek veilige signaaloverdracht als functionele veiligheidsvoorzieningen vereisen. Ze zijn ATEX- en IECEx-gecertificeerd en maken een directe aansluiting van intrinsiek veilige veldapparatuur voor Zone 0/20 mogelijk.

Met de nieuwe terminalontwerpen, uitgebreid met TwinSAFE SC-technologie, kan een veiligheidsniveau gehaald worden dat gelijk is aan PL d / Cat. 3 volgens EN ISO 13849-1 of SIL 2 volgens EN 62061.

TwinSAFE SC-technologie: alle procesgegevens bruikbaar voor de veiligheid
Met behulp van de TwinSAFE SC-technologie is het mogelijk om standaardsignalen te gebruiken voor veiligheidsgerelateerde taken in elk netwerk- of veldbussysteem. Hoe gaat het in zijn werk ? De gegevens van een TwinSAFE SC-terminal worden naar de TwinSAFE Logic gestuurd, waar ze een op veiligheid gerichte meerkanaalsverwerking ondergaan. Gegevens van verschillende bronnen worden geanalyseerd, op plausibiliteit gecontroleerd en onderworpen aan een "stemproces". Dit gebeurt met behulp van gecertificeerde functieblokken zoals Scale, Compare/Voting (1oo2, 2oo3, 3oo5), Limit, enz. Voor de veiligheid moet ten minste één van de gegevensbronnen een TwinSAFE SC-component zijn.

Kortom, met de TwinSAFE SC-technologie kunnen dus alle procesgegevens in een systeem ook voor de veiligheidstechnologie gebruikt worden.


www.beckhoff.beBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.