Maker Faire Roma trekt 100.000 bezoekers

Een bruisende driedaagse Maker Faire in Rome trok vorige week meer dan 100.000 bezoekers naar zeven volgepakte pavilioenen. Deze zesde editie liep onder de banier ‘The European Edition’.

Trefwoorden: #Europa, #innovatie, #Maker Faire Roma, #technologie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Zevenhonderd verschillende projecten uit 61 verschillende landen, ‘makers’ en start-ups maar ook universiteiten, onderzoekscentra, hogescholen en zelfs gevestigde bedrijven, vooral uit Italië maar ook van veel verder belichtten er hun digitale innovaties en ontwikkelingen.

Aan bod kwamen niet alleen robots maar ook alle andere hypes die makers met Industrie 4.0 gemeen hebben zoals IoT en blockchain, maakindustrie, gezondheid, agrotech, future food maar ook circulaire economie, zelfontwikkeling en ... welzijn. Talloze seminars en conferences ondersteunden het beursgebeuren.

Tijdens de openingsceremonie lichtte Don Eyles, ooit programmeur voor de Apollo 14 maanlanding, toe hoe dat historisch gebeuren net niet afgeblazen werd. Hij wees op het ‘maker-initiatief’ van de British Interplanetary Society die satellieten in de ruimte willen lanceren tegen een kostprijs, niet van $100.000 zoals met de CubeSats (die 10cm x 10cm x 10cm groot zijn) maar tegen een fractie daarvan met de vier keer kleinere Q CubeSats. Q staat voor ‘quarter sized’.

De eerste dag was ‘scholendag’. Buskaravanen spuwden de hele dag jeugd het beursterrein op. Maar ook de volgende dagen was het jonge volkje in getale aanwezig, op de arm of aan de hand van ma of pa, vriend of vriendin, enthousiast bij al dat digitale speelgoed en flikkerende schermen, cobots, drones, telegeleide autootjes, raketten,… De edutainment in de Kids & Education Area alleen al trok meer dan 18.000 ‘kids’. De ‘fun’ factor was nooit ver af.

De gretigheid waarmee bezoekers zich van het ene technologie-avontuur in het andere stortten, zien we bij ons zelden of niet. Supernova, een paar weken geleden in Antwerpen, kwam in de buurt.

Ook de pers (zo’n 700 sterk) liet zich vlot inpakken door deze enthousiaste technologiekermis. Organisator van deze geslaagde editie was de Romeinse Kamer van Koophandel. De eerste Maker Faire werd in 2006 in Californië gehouden.

De Europese editie, in Rome, is de grootste buiten de VS. We vonden er zelfs een paar merkwaardige Belgen, rasechte ‘makers’ én ‘entrepreneurs’.


(foto's: LDS)