3.870 fotovoltaïsche panelen voor ULB

Tegen eind dit jaar zullen deze panelen met een capaciteit van 1,3 MW op verschillende campussen van de ULB geïnstalleerd worden. Het project kadert in het duurzame energiebeleid van de ULB.

Trefwoorden: #Alfin, #CO2, #CO2-uitstoot, #duurzaam, #ENGIE, #ENGIE Electrabel, #ENGIE Sun4Business 2, #fotovoltaïsch, #groene stroom, #Sequoia, #ULB, #universiteit, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: ULB )

ENGINEERINGNET.BE - De installatie wordt gefinancierd door ENGIE Sun4Business 2 via het mechanisme van de derde investeerder. De zonnepanelen worden geïnstalleerd door Soltis, dat in handen is van de aandeelhouders van Sequoia.

Zonder te investeren wordt de ULB na 10 jaar eigenaar van de panelen en ontvangt het vanaf het eerste jaar de groene productie van de panelen. Het project vertegenwoordigt een investering van meer dan 1 miljoen euro.

Emery Karege, directeur van de afdeling Infrastructuren van de ULB: "Bijna 4.000 panelen worden verdeeld over drie campussen (een dakoppervlakte van 10.000 m²): Solbosch, Erasmus en La Plaine. De panelen zullen 1.200 MWh per jaar produceren en zullen de uitstoot van 480 ton CO2 per jaar voorkomen. Voor de ULB zorgt dit voor een vermindering van 4% van zijn jaarlijkse elektriciteitsverbruik."

In 2011 heeft de universiteit een milieubeheersysteem opgezet. Een paar jaar later zorgden de dynamiek en vooruitgang op vlak van duurzame ontwikkeling ervoor dat de drie belangrijkste Brusselse campussen, Plaine-Solbosch-Erasme, alle drie twee sterren kregen van Leefmilieu Brussel voor hun ecodynamisme.

Uit de koolstofbalans van de ULB bleek dat energie en mobiliteit de twee domeinen zijn die voor de meeste CO2-uitstoot zorgden. Vandaar ook de keuze voor deze installatie.


ENGIE Sun4Business 2 is een samenwerking tussen ENGIE Electrabel, Alfin en Sequoia.