U-space Demonstrator Network voor drones gelanceerd

Europees Commissaris van Transport Violeta Bulc lanceerde onlangs officieel het U-space Demonstrator Network om drone en U-space projecten doorheen Europa te ondersteunen.

Trefwoorden: #drone, #droneverkeer, #Europees project, #Europese Commissie, #U-space, #U-space Demonstrator Network, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: Unifly )

ENGINEERINGNET.BE - Dit netwerk moet een forum worden om kennis­over­dracht te bevorderen over hoe drones op een veilige, schaalbare en milieu­vrien­delijke manier commercieel kunnen worden ingezet.

De focus ligt hierbij op U-space, een systeem dat alle drones in het luchtruim verbindt en zichtbaar maakt voor autoriteiten en burgers.

In België maken de Haven van Antwerpen, de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol en U-space technologiebedrijf Unifly deel uit van dit netwerk.

Violeta Bulc: "Drones zijn een belangrijk onderdeel van de toekomst van de luchtvaart, ze zullen deel uitmaken van ons dagelijks leven. Alle spelers kunnen van elkaar leren en hun ervaringen uitwisselen om zo droneverkeer veilig, schaalbaar en milieuvriendelijk te houden. Dat is het doel van dit Europees netwerk.”

Vandaag zijn er reeds U-space projecten met drones die concrete resultaten opleveren hoe drones op een veilige manier kunnen worden ingezet en hoe het groeiende U-space systeem robuuster en betrouwbaarder kan worden.

Om deze U-space projecten duurzaam en aantrekkelijk voor investeerders te maken, dienen de voorgestelde oplossingen compatibel te zijn binnen het Europees kader. Daarom heeft de Europese Commissie het initiatief genomen een Europees netwerk van U-space demonstrators op te richten om deze projecten te ondersteunen.

Het netwerk is een samenwerking van EASA, het Europese agentschap voor de veiligheid in de luchtvaart, SESAR Joint Undertaking (SJU) en EUROCONTROL. Deze organisaties zullen nauw samenwerken om deze projecten en ook de autoriteiten te ondersteunen die de droneoperaties zullen goedkeuren.

De focus ligt op veelbelovende projecten die nog wat verdere operationele en regelgevende aanpassingen dienen te demonstreren voor ze commercieel kunnen worden ingezet. Het netwerk ondersteunt ook de bevoegde autoriteiten om de vele aanvragen te verwerken die verwacht worden eens de commerciële inzet van drones van start gaat.

Een eerste overzicht van de activiteiten in het network zal worden voorgesteld tijdens de High-Level Conference on Drones in Amsterdam in november 2018.