Maatschappelijke gevolgen van snel opkomende technologieën

Internationale wetenschappers, ondernemers en kunstenaars discussiëren over robots, deep fake-technologie en allerlei andere innovaties tijdens de conferentie Brave New World in Leiden.

Trefwoorden: #Brave New World, #Centre For Innovation, #deep fake, #Jeanine Reutemann, #Leiden. paro, #Leiden Institute of Advanced Computer Science, #nepvideo's, #Peter van der Putten, #robots, #snel opkomend, #technologiën, #Universiteit Leiden

Lees verder

research

( Foto: Brave New World )

ENGINEERINGNET.BE - In lezingen en workshops buigen zij zich over de maatschappelijke gevolgen van snel opkomende technologieën, nog voordat deze echt in de samenleving zijn geïntroduceerd. Het evenement is bedoeld voor professionals in de wetenschappen, industrie, overheid en creatieve industrie, en studenten.

‘Robots kunnen emotioneel, creatief, nieuwsgierig, hulpeloos of zelfs religieus zijn,’ aldus AI-onderzoeker Peter van der Putten van het Leiden Institute of Advanced Computer Science, onderdeel van de Universiteit Leiden.

Een voorbeeld van zo’n niet-klassieke robot is Paro, een Japans robotzeehondje dat demente ouderen geborgenheid kan geven. Van der Putten: ‘Meestal maak je robots die iets heel goed kunnen, maar Paro is een robot die juist niet zo veel kan. Zijn kracht zit hem erin dat hij hulpeloos is.’

Juist daarom is het fijn voor ouderen om voor hem te zorgen, want het geeft hen het gevoel dat ze nodig zijn. ‘Als je wilt weten hoe dingen in de toekomst gaan veranderen, is het goed om weg te stappen van het clichébeeld van robots.’

Jeanine Reutemann, verbonden aan het Centre For Innovation van de Universiteit Leiden, onderzoekt de impact van nieuwe mediatechnologieën, zoals deep fake-video's.

Deep fake-technologie combineert lichamen, gezichten en stemmen van mensen met elkaar, waardoor je nepvideo’s kunt maken. ‘Op dit moment zijn de meeste deep fake-filmpjes op het internet van beroemde politici en acteurs. Dat komt omdat eerder opgenomen video’s nodig zijn om de fictieve video’s te creëren,’ legt Reutemann uit.

Als deze technologie zich verder ontwikkelt, kunnen zulke video’s van iedereen worden gemaakt. ‘Dat zal een enorme impact op onze maatschappij hebben,' zegt Reutemann. Ze zijn bijvoorbeeld te gebruiken om de opinie van mensen over politieke kwesties te veranderen.

‘De kans is groot dat deep fake een wereldwijde vertrouwenscrisis zal veroorzaken in de digitale wereld. Hoe weet je of gegevens over een bepaald bedrijf kloppen? Kunnen we audiovisuele data nog vertrouwen? Daar ga ik tijdens Brave New World dieper op in.’


De conferentie Brave New World vindt plaats op 8 en 9 november in Leiden.