• 26/10/2018

Borealis positief over resultaten Endress+Hauser turbiditeit­sensor

Rosier Nederland, deel de chemische afdeling van de Borealis groep, toonde zich zeer positief over de resultaten van de Endress+Hauser turbiditeitsensor Turbimax CUS50D Memosens sensor.

Trefwoorden: #Borealis, #Endress+Hauser, #sensoren, #sensortechniek, #turbiditeitsensor

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Rosier verbetert landbouwopbrengsten over de hele wereld door het produceren van meststoffen (N, P, K, S). Tijdens de productie van deze meststoffen komen verschillende gassen vrij die zowel schadelijke substanties als vaste stoffen bevatten en die dus moeten worden uitgewassen.

“De Turbimax CUS50D turbiditeitsensor van Endress+Hauser is voor ons de oplossing gebleken om deze problemen te verhelpen. Ook de het aangename samenwerking tussen Endress+Hauser en Rosier Nederland heeft geleid dat we tot deze interessante oplossing kwamen,” besluit Lars Peeman.

Overwinnen van twee belangrijke uitdagingen
"Een te hoge concentratie van gesuspendeerde vaste stoffen in de venturi-wasser zullen problemen veroorzaken, zoals geblokkeerde spray spuitopeningen en efficiëntie dropdown. Twee belangrijke uitdagingen om te overwinnen tijdens de meting van de vaste stoffen concentratie zijn de hoge procestemperaturen (max. 60 °C) in combinatie met het 20-50 g/L chloride concentratie,” vertelt Lars Peeman, Graduate Process Engineer bij Rosier Nederland.

In de venturi-scrubber absorbeert het gaszuiveringsproduct stoffen zoals gips, ammoniak en vaste stoffen en stof die vrijkomen tijdens het productieproces. Maar als dit proces niet goed wordt beheerd, zou een hoge zwevende concentratie van vaste stoffen leiden tot zeer frequent onderhoud van de installatie en zelfs onverwachte downtime van de productie.

Uitdaging voor een betrouwbare concentratiemeting
Een inline concentratiemeting verbetert het productieproces en minimaliseert de uitvaltijd van de installatie. Het zou ideaal zijn om te voorkomen dat de concentratie van zwevende vaste stoffen te hoog wordt. Maar conventionele sensoren voor gesuspendeerde vaste stoffen op basis van het NIR-lichtreflectie troebelheidsprincipe correleren niet voldoende als verschillende vloeistoffen worden gebruikt.

Bovendien kunnen vanwege de hoge chloriden concentratie roestvrijstalen sensoren niet worden gebruikt vanwege corrosie. Ook algemeen verkrijgbare kunststof turbiditeitsensoren zijn niet bestand tegen de hoge temperaturen van maximaal 60 °C. Een bijkomend fenomeen dat problemen zou kunnen veroorzaken in dit proces is de vervuiling van de optica van de sensoren. Daar moest vooraf rekening mee worden gehouden.

De oplossing: Turbimax CUS50D Memosens sensor van Endress+Hauser
Turbimax CUS50D van Endress+Hauser is een slimme sensor voor turbiditeit, zwevende deeltjes en absorptiemetingen die zonder toezicht in een breed scala van industriële afvalwater- en procestoepassingen kan worden gebruikt.

Het absorptieprincipe maakt eenpuntskalibratie mogelijk. Met Memosens digitale technologie combineert Turbimax CUS50D maximale proces- en gegevensintegriteit met eenvoudige bediening. Het is bestand tegen corrosie en maakt labkalibratie mogelijk.

Het meetprincipe van Turbimax CUS50D
Het meetprincipe is van toepassing op een vereenvoudigde versie van de wet van Lambert-Beer:

A = ε * l * c
A = absorptie van NIR-licht (in AU; absorptie-eenheden)
ε = extinctiecoëfficiënt
l = afstand van het licht dat door de vloeistof gaat (in cm)
c = concentratie van het te bepalen component

Omdat zowel ε als l in deze toepassing constant zijn, is de enige variabele in de vergelijking de concentratie van de te bepalen component. Dus in dit geval de concentratie gesuspendeerde vaste stoffen.

De uiteindelijke oplossing die Rosier/Borealis koos omvat:

  • De Turbimax CUS50D turbiditeitsensor van Endress+Hauser. Deze sensor is uitsluitend gemaakt van hoogwaardige kunststoffen, de zogenaamde 'bevochtigde delen' (geen glas en/of metalen)
  • De Liquiline CM442-zender van Endress+Hauser
  • Een aangepast Flowfit CPA240 flow assembly van Endress+Hauser gemaakt van PVDF + nozzle voor de luchtreiniging

De resultaten van de labotest uitgevoerd door Rosier/Borealis:

  • Nauwkeurige en herhaalbare meting van de concentratie vaste stoffen in het volledige bereik van 15-80 gr/L
  • Geschikt voor verschillende was vloeistoffen zonder herkalibratie
  • Meting onafhankelijk van opgeloste vaste stoffen
  • Geschikt voor hoge temperaturen, hoge chlorideconcentraties en lage pH-waarden

Meer informatie :
www.be.endress.com/CUS50D
Endress+Hauser, Carlistraat 17 – 19, 1140 Brussel
edward.vanhecke@be.endress.com

 Lees méér over: Endress+Hauser



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.