Leuven in de race voor titel Europese Hoofdstad Innovatie 2018

Er zijn nog vijf andere steden genomineerd die met elkaar concurreren om deze prestigieuze benoeming te ontvangen, waarbij de winnaar een miljoen euro ontvangt van de EU.

Trefwoorden: #2018, #Aarhus, #Athene, #Carlos Moedas, #Europa, #European Green Leaf 2018, #Europese Hoofdstad Innovatie, #Hamburg, #Horizon 2020, #iCapital 2018, #Leuven, #Leuven 2030, #Leuven MindGate, #Toulouse, #Umeå

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - EU )

ENGINEERINGNET.BE - Elk jaar wordt een Europese stad gekozen die als beste door middel van innovatie het leven van haar burgers verbetert, de zogeheten iCapital 2018.

De winnende stad ontvangt een miljoen euro. De vijf genomineerde steden die niet worden verkozen, krijgen elk 100.000 euro. Dit jaar doen ook nog het Deense Aarhus, Athene, Hamburg, Toulouse en de Zweedse plaats Umeå mee.

De jury, bestaande uit onafhankelijke experts uit heel Europa, besluit welke stad dit jaar het meest innovatief. Het gaat daarbij in het bijzonder om de ontwikkeling van open en dynamische systemen voor innovatie, het betrekken van burgers bij besluitvorming door de overheid en het gebruik van innovatie om de duurzaamheid van de stad te verbeteren.

De prijs van Europese Hoofdstad Innovatie is ingesteld zodat deelnemende steden hun innovaties op Europees niveau kunnen presenteren. De winnaar wordt op 6 november aangekondigd door Carlos Moedas, de Europese commisaris voor onderzoek, wetenschap en innovatie, tijdens een bijeenkomst in Lissabon.

Een stad moet minstens 100.000 inwoners hebben om mee te mogen doen aan deze verkiezing. Ook moet het liggen in een land dat lidstaat is van de Europese Unie, of subsidie ontvangt uit Horizon 2020.

Innovaties kunnen al geïmplementeerd zijn, of dat kan nog steeds gaande zijn, of zijn in het jaar voorafgaand aan de verkiezing geïntroduceerd.

Leuven is eerder al uitgeroepen tot 'European Green Leaf 2018' voor alle inspanningen in de stad betreffende duurzaamheid en levenskwaliteit.

De twee troeven van Leuven voor de prijs iCapital 2018 zijn Leuven MindGate en Leuven 2030. Leuven 2030 zet in op een klimaatneutrale toekomst.

In Leuven MindGate werken de stad, bewoners, bedrijven en kennisinstellingen op cross-sectoriaal niveau om Leuven de innovatieve status te geven die haar in binnen- en buitenland toekomt.

De stad is in beide projecten gelijkwaardig aan de andere deelnemende partijen. Die manier van besturen zorgt voor betrokkenheid en vernieuwing.


Video: de genomineerden