DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Trefwoorden: #DEME, #LNG, #Royal IHC, #scheepswerf, #snijkopzuiger, #Spartacus

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - De ‘Spartacus’ is de grootste snijkopzuiger (cutter suction dredger, CSD) ter wereld en de eerste die aangedreven wordt door vloeibaar aardgas (LNG).

De vier hoofdmotoren kunnen draaien op LNG, scheepsdieselolie (marine diesel oil, MDO) en zware stookolie (heavy fuel oil, HFO). De twee hulpmotoren zijn ook voorzien van de dubbele-brandstoftechnologie.

Als de belangrijkste door LNG aangedreven CSD ter wereld vormt dit schip een nieuwe maatstaf binnen de sector. Het beschikt ook over verschillende bijkomende innovaties, zoals een warmteterugwinningssysteem, een “one-man operated dredge control” en een performante cutter ladder die een baggerdiepte van 45 m kan bereiken.

De ‘Spartacus’ kreeg ondertussen al een plaatsje op de shortlist binnen de categorie ‘dredger of the year’ van de Dredging and Port Construction Awards, die op 20 november 2018 uitgereikt worden.