Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

Spoorbeheerder Infrabel voerde onlangs een eerste Belgische nachtvlucht uit met een civiele drone, die buiten het oogbereik van de piloot door het luchtruim vloog.

Trefwoorden: #Delair, #DGLV, #drone, #Frankrijk, #GPS, #Infrabel, #kabeldiefstallen, #mobiele camera, #nachtvlucht, #SPC, #thermische nachtvisie

Lees verder

Techniek

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Als de wetgeving verder evolueert, zou Infrabel binnen enkele maanden dergelijke vluchten kunnen inzetten in de strijd tegen kabeldiefstallen. Binnen het huidig wettelijke kader mag er geen luchttoezicht uitgevoerd worden met behulp van drones met mobiele camera’s.

Voor deze eerste test werd een vrijstelling van het DGLV (Directoraat-Generaal Luchtvaart) verkregen. Deze vlucht, die werd uitgevoerd in aanwezigheid van een delegatie van de spoorwegpolitie SPC, toonde aan hoe makkelijk dit materiaal inzetbaar is en welke veiligheidsgaranties het biedt.

Indien er dankzij deze test de komende maanden een wetgevende doorbraak komt, kunnen dergelijke vluchten snel ingezet worden in de strijd tegen kabeldiefstallen. De SPC-teams op de grond zouden dan makkelijker en sneller kunnen optreden wanneer er in de nabijheid van de sporen verdacht gedrag wordt gedetecteerd.

Deze drone, uitgerust met twee camera’s, waarvan één met thermische nachtvisie, werd ontwikkeld door het bedrijf Delair. Dit type drone wordt in Frankrijk al jarenlang gebruikt voor bewakingsopdrachten boven de spoorinfrastructuur.

De bediening van de drone gebeurt vooral computergestuurd, op basis van vooraf ingevoerde GPS-coördinaten. Een operator-piloot kan op elk moment, en in het bijzonder tijdens de landing, de bediening handmatig overnemen.

De drone heeft een gewicht van 15 kilo en een spanwijdte van 3,3 meter. De kruissnelheid ligt op 50 km/u. De actieradius van de drone is 30 kilometer. De maximale vliegtijd bedraagt anderhalf uur.