Geslaagde take-off voor Drone West (+fotoreportage)

In Brugge ging vrijdag een druk bijgewoonde eerste editie door van Drone West dat West-Vlaamse kmo’s en landbouwbedrijven informeerde over de vele toepassingsmogelijkheden van drones.

Trefwoorden: #Agoria, #Drone, #UAV, #Vives, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het event, dat meer dan 200 belangstellenden trok, werd georganiseerd door POM West-Vlaanderen, VIVES, Inagro en TUA West.

“Drones kunnen de groei en evolutie van verschillende graangewassen evalueren. In de bouwsector kunnen ze werven bewaken of iets meten tot op de millimeter. Op zee kunnen ze ingezet worden om inspecties op windmolens uit te voeren”, somde Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen op. De kustprovincie denkt ook aan toepassingen in kustveiligheid, het monitoren van kustvervuiling, ...

Naast een interactieve beurs met toestellen en demo’s was er ook een stevig inhoudelijk programma met thematische breakoutsessies en een paneldebat. Het evenement ging van start met Jasper Pillen, woordvoerder van François Bellot, federaal minister van Mobiliteit, die de Belgische stand van zaken van de langverwachte Europese droneregelgeving kwam toelichten.

Deze nieuwe regelgeving zal, met wat geluk, van kracht worden in de zomer van 2019. Als het de komende weken de lidstaten echter niet lukt om overeenstemming te vinden, zal het minstens een jaar langer duren.

Luchtverkeerleider Skeyes (het vroegere Belgocontrol) schetste de mogelijkheden en uitdagingen van zijn nieuw platform om het groeiende droneluchtverkeer in goede banen te leiden.

VIVES lanceerde er het Dronelab. Met een focus zowel op varende, vliegende als rijdende onbemande voertuigen wil het dronetoepassingen via een mobiel field lab introduceren in de verschillende sectoren. Eerst in de bouw en offshore en in een tweede fase ook in milieutoepassingen en logistiek.

De VIVES luchtvaartopleiding zal voorts een gemeenschappelijk vak ‘Dronetoepassingen’ organiseren dat open staat voor alle opleidingen in alle studiegebieden.

Ook Agoria -dat eerder al berekende dat drones tegen 2020 jaarlijks een omzet van 409 miljoen euro en duizend extra jobs in België kunnen opleveren- zorgde voor een primeur. Het deelde op Dronewest de eerste editie van zijn Drone Pages uit aan de deelnemers van de conferentie/beurs.

Het 103 bladzijden tellende boekje is een ‘gouden gids’ met namen en coördinaten van meer dan 160 bedrijven, dienstverleners en instellingen in ons land en hun contactpersonen die actief zijn met en rond drones.

Yves Schellekens, business group leader Digital Industries bij Agoria, beklemtoonde het belang van de opgestelde ‘drone topologie’ (de structuur van het ecosysteem waarbinnen het drone-gebeuren zich bij ons afspeelt) die het mogelijk maakt om de catalogus in de toekomst aan te vullen en nog scherper te zetten.

Binnenkort zijn de Drone Pages ook beschikbaar op de website van Agoria die ze ook dynamisch zal actualiseren.


(foto’s: LDS)