Controllers en energiemetingen hand in hand

Energiebeheer bij machinebediening en in de energiesector stelt de meest uiteenlopende eisen, van pure netwerkbewaking via procesbesturing tot high-end power monitoring.

Trefwoorden: #Beckhoff, #controller, #energiemeting, #EtherCAT, #I/O

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Naast een krachtiger standaardcontroller biedt Beckhoff nu dus ook een nog bredere waaier aan van EtherCAT-terminals die uiterst schaalbaar zijn qua prijs en prestaties, met toepassingen van energiebeheer tot IoT, monitoring en onderhoud.

Beckhoffs standaardcontroller bevat voortaan ook uiterst nauwkeurige mogelijkheden om het elektriciteitsnet te analyseren voor elektriciteit-opwekkende installaties dank zij de oversamplingaansluiting voor elektriciteitsnetbewaking EL3783. Deze EL3783 EtherCAT Terminal is een I/O terminal die 3-fase wisselspanningsnetwerken tot 690 V gelijktijdig op zes kanalen direct in de PLC kan analyseren tegen 20 ksamples/s.

Om de netwerktoestand te bepalen voor elk van de drie fasen registreert de EtherCAT-aansluiting EL3783 ogenblikswaarden (met een resolutie van 16 bits) van spanningen tot 400/690 Veff en stroomsterkten tot 1 resp. 5 Aeff. De zes aansluitingskanalen worden gelijktijdig geanalyseerd. Dat gebeurt volgens het principe van EtherCAT-oversampling met een tijdresolutie van 50 µs, dus duidelijk sneller dan de cyclustijd van de controller zelf.

De EL3783 ondersteunt gedistribueerde klokken en kan dus synchroon (< 1 µs) meten met andere EtherCAT-apparaten. Deze EtherCAT-functionaliteit meet aldus in systemen die vrijwel onbegrensd kunnen zijn in omvang. Daardoor kunnen bijvoorbeeld netwerkstoringen die zich uitbreiden nauwkeurig worden gedetecteerd. In combinatie met EL6688 kan het via IEEE 1588 worden gesynchroniseerd met externe klokken. De terminal kan ook gebruikt worden zonder verdeelde klokken.

De controller heeft voldoende rekenkracht voor true RMS- en prestatieberekeningen of complexe, gebruikersspecifieke algoritmen. Alles via de spannings- en stroomcurven. Door een automatische omschakeling van het stroombereik realiseert de EL3783 EtherCAT-aansluiting 650 % van het nominale 1-A-meetbereik. Tegelijk behoudt hij een hoge nauwkeurigheid. De maximale meetonnauwkeurigheid bedraagt slechts 0,2 % (van de volledige schaalwaarde).

In combinatie met TF3650, de energiebewaking van TwinCAT 3, wordt de EL3783 een hoogdynamisch meetsysteem voor gedetailleerde elektriciteitsnetanalyses. Bovendien is hij naadloos in de controllertechnologie geïntegreerd. Hiermee kan bijvoorbeeld gezien worden wat er moet gebeuren om het netwerk te ondersteunen bij spanningsdalingen (LVRT). Maar ook kan een toestandsbewaking worden gerealiseerd met resonantiestroomanalyse zonder dat de gebruiker extra moet investeren in versnellingssensoren.

Groeiend EtherCAT I/O-assortiment voor energiebeheer
Beckhoff voegde vier nieuwe EtherCAT I/O-terminals toe aan zijn bestaande assortiment. Deze nieuwe EtherCAT-klemmen voor energiebeheer vormen, samen met de bewezen klemmen voor power monitoring oversampling EL37x3 (en de bijbehorende TwinCAT Power Monitoring-bibliotheek), een compleet productassortiment, dat in een brede waaier van toepassingen nog aan specifieke behoeften kan worden aangepast. Niet alleen uiterst schaalbaar dus qua toepassingen maar ook qua prijs. Twee nieuwe EtherCAT-klemmen zijn vooral bedoeld voor vermogensmeting bij procesbesturing. De andere twee, met IoT in het achterhoofd, voor monitoring en onderhoud.

De twee nieuwe EtherCAT-klemmen voor vermogensmeting bij procesbesturing:

  • De nieuwe 3-fase EtherCAT-klem EL3443 voor vermogensmeting is universeel inzetbaar voor alle procesbesturingstaken. Vergeleken met het voorgaande model biedt de EL3443 talrijke nieuwe functies, zoals netwerkbewaking, nauwkeurige nulspanningsdoorgang en harmonische analyse. In de klem worden het effectieve vermogen en energieverbruik voor elke fase berekend. De RMS-waarden van spanning U en stroom I, het actieve vermogen P, schijnbaar vermogen S, reactief vermogen Q, frequentie f, faseverschuivingshoek cos φ en harmonische zijn allemaal beschikbaar. De klem is ook geschikt voor gelijkstroomsystemen.
  • Bij de 3-fase EtherCAT-klem EL3453 voor het meten van spanningen tot 690 V AC gaat het vooral om veeleisende procesbesturingstaken. De klem werkt hiervoor zijn proceswaarden met elke halve golf bij, wat bij 50 Hz overeenkomt met een interval van 10 ms. Er zijn vier galvanisch gescheiden en qua meetbereik vrij instelbare kanalen beschikbaar voor het meten van stroomsterktes van 100 mA, 1 A of 5 A met een piekstroom van 60 A.
  • Twee nieuwe EtherCAT-klemmen voor energiebeheer vinden hun toepassingen in monitoring en het onderhoud. Denk daarbij aan IoT:
  • De nieuwe 3-fase stroommeet-aansluiting EL3423 is bedoeld als economy-uitvoering voor dergelijke kostengevoelige energiebeheeroplossingen. De parameters die gemeten kunnen worden zijn energie, vermogen en netkwaliteitsfactor. Die worden geregistreerd met een update interval dat instelbaar is van 10 s. tot 1 uur. Als bijzonder kenmerk zijn de genoemde waarden beschikbaar als gemiddelde, minimum- en maximumwaarde.
  • Met de 3-fase netwerkbewaking EL3483 voor spanning, frequentie en fase kan de voedingsspanning van een machine optimaal worden bewaakt. Dit biedt vooral grote voordelen bij systemen die gevoelig zijn voor spanningsvariaties. Tot de functies behoren onder andere een drempelwaardebewaking van de interne meetwaarden en het instellen van waarschuwings- en storingsbits in het procesbeeld. Eénfasegebruik als spannings-, frequentie- en fasebewaking is eveneens mogelijk.

www.beckhoff.be

Lees méér over: Beckhoff



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.