Onderzoekers meten elasticiteit van slagader met 3D-echografie

TU Eindhoven en het Eindhovense Catharina Ziekenhuis zijn erin geslaagd om non-invasief de elasticiteit en spanning in de menselijke aorta te meten met behulp van 3D-echografie.

Trefwoorden: #3D, #analyse, #aneurysmata, #aorta, #buikslagader, #Catharina Ziekenhuis, #echografie, #elastisch, #Emiel van Disseldrop, #klinische studie, #ruptuur, #TU Eindhoven, #vaatwand

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Een verwijding van de buikslagader, ofwel aneurysma, komt vooral voor bij mannen van boven de zestig jaar. Om het scheuren ervan te voorkomen, worden deze met een diameter groter dan 5.5 centimeter en snel groeiende nu standaard geopereerd.

Maar bij sommige patiënten scheurt het aneurysma toch al eerder, terwijl andere stabiel blijven bij een veel grotere diameter. Dit komt doordat de spanning in de vaatwand te ver oploopt, net als bij een te hard opgeblazen ballon.

Promovendus Emiel van Disseldorp heeft daarom een nieuwe methode ontwikkeld waarmee de spanning in de vaatwand en stijfheid van de aorta gemeten kan worden. Hij werd daarbij begeleid door dr. ir. Richard Lopata en vaatchirurg prof. dr. Marc van Sambeek.

De stijfheid geeft aan in welke mate een materiaal nog elastisch kan meebewegen, en veranderingen hierin kunnen een indicator zijn voor groei of zelfs ruptuur van het aneurysma.

Aangezien specialisten de spanning en stijfheid van de vaatwand graag snel en regelmatig willen kunnen meten, maakt deze nieuwe methode gebruik van 3D-echografie. Deze techniek gebruikt geen straling, is goedkoop en gemakkelijk in gebruik.

Van Disseldorp heeft de techniek voor het bepalen van de vaatstijfheid en de vaatspanning doorontwikkeld en het 'proof-of-principle' geleverd.

Er is een klinische studie opgezet met 320 patiënten en 30 gezonde vrijwilligers. De eerste resultaten laten zien dat een verandering in vaatstijfheid een belangrijke indicator is om groei en het mogelijk scheuren van het aneurysma te kunnen voorspellen.

De onderzoekers zijn al begonnen met verdere analyse van de onderzoeksresultaten om deze bevindingen te bevestigen. Met behulp van een zelfontwikkelde volledig geautomatiseerde methode is dit nu gemakkelijk uit te voeren in grote klinische studies.


Video: