ILVO wordt Europees referentielabo voor bacteriën en nematoden

Het ILVO gaat onder meer richtlijnen geven aan plantgezondheidslabo’s in de EU over wat en hoe er voortaan best wordt getest, waar het gaat om ziekten en plagen bij planten.

Trefwoorden: #ANSES, #bacteriën, #CAR-W, #CREA, #diagnosecentrum, #EU, #EURL, #fytoplasma, #ILVO, #insecten, #laboratorium, #nematoden, #NIB, #NVWA, #organismen, #plagen, #planten, #referentielab, #richtlijnen, #schimmels, #virussen, #ziekten

Lees verder

Techniek

( Foto: winnond - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het diagnosecentrum voor planten van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) mag zich, behalve nationaal referentielaboratorium, nu ook een van de eerste Europese referentielabs voor schadelijke bacteriën en nematoden op planten noemen.

“Doel is om de methodologie voor een nauwkeurige en snelle detectie van ziekten en plagen op één lijn te brengen”, aldus ILVO. Medewerkers van het laboratorium zullen onder meer richtlijnen geven aan plantgezondheidslabo’s in de EU over wat en hoe er voortaan best wordt getest.

ILVO’s diagnosecentrum analyseert planten en plantaardige producten, grond en water op de aanwezigheid van allerlei plantschadelijke organismen. Sinds 2007 is ILVO het enige Belgische nationaal referentielabo voor nematoden, insecten en bacteriën. Ook is het - samen met CRA-W, de Waalse tegenhanger van ILVO - nationaal referentielabo voor schimmels en virussen, ofwel fytoplasma’s.

Enkel in de sector nematoden en bacteriën wordt het diagnosecentrum nu gepromoveerd tot referentielabo op Europees niveau. “Gezien het uitgebreide takenpakket gebeurt dat in een klein netwerk”, laat ILVO weten.

Voor de nematoden is ILVO verantwoordelijk samen met het Franse ANSES. Voor de bacteriën bestaat de groep uit ILVO, het Nederlandse NVWA, het Sloveense NIB en het Italiaanse CREA.

Het takenpakket van een Europees referentielabo is divers en omvangrijk. “De Europese referentielaboratoria (EURL) moeten ondersteuning en advies bieden aan alle erkende labo’s in de EU over de gebruikte methodes en te volgen werkwijzen”, verduidelijkt ILVO.

“Ze hebben de taak om referentiemateriaal van quarantaineorganismen voort te brengen, bij te houden en te verdelen voor studiedoeleinden en ringtests. Daarnaast moeten ze wetenschappelijke en technische opleidingen geven. En een lidstaat die zich geconfronteerd ziet met een plotse verschijning en/of verspreiding van een schadelijk organisme moet snel ondersteuning van de EURL krijgen.”