Haven Oostende gooit het roer om

Het havenbedrijf is omgevormd van Autonoom Gemeentebedrijf naar NV, waarbij de nieuwe bestuurders uit het bedrijfsleven, overheidsinstanties, academische en juridische wereld komen.

Trefwoorden: #Artes, #Bart Brackx, #bestuur, #blauwe economie, #Carl Devos, #circulair, #DEME, #Eric Van Hooydonk, #Hannelore Hochepied, #Haven Oostende, #Kathy Van Damme, #Lisa Devriese, #marktsegmenten, #niche, #NV, #onderzoek, #PMV, #REBO, #Seamade, #windpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haven Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - Er is een nieuwe koers voor de Haven Oostende vastgelegd die onder meer inzet op diversificatie. Het doel is om meer inkomsten te genereren door in te zetten op verschillende marktsegmenten.

Dit maakt een pro-actief investeringsbeleid mogelijk. De verschillende marktsegmenten zijn: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Ferry, Circulaire Industrie en de Visserijsector.

Door te excelleren in nichemarkten kan Haven Oostende zich differentiëren van andere havens. Clusterwerking is daarbij het middel bij uitstek. Deze aanpak wierp al zijn vruchten af in de offshore wind sector en zal nu ook in de Blauwe Economie, de Circulaire Economie en in het wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd worden.

Haven Oostende is een schakel die veel verschillende spelers samenbrengt. Het nieuwe beleid zal deze route actief bevaren door bedrijven en organisaties die bezig zijn met onderzoek, incubatie, ontwikkeling en innovatie te promoten.

De nieuwe koers trekt zich ook door tot REBO (Renewable Energy Base Oostende), de offshore terminal in de voorhaven. Haven Oostende bezit momenteel 15% van de aandelen in REBO. De rest is in handen van de DEME groep (30%), PMV (40%) en Artes (15%).

In 2020 wordt het voorlopig laatste windpark, Seamade, voor de kust van Oostende gebouwd. Voor verdere bouwprojecten is het afwachten op de toekenning van nieuwe concessies, wat nog even kan duren.


De nieuwe raad van bestuur telt dertien personen, waaronder zes gemeenteraadsleden en de gedelegeerd bestuurder.
Om meer expertise in te brengen, zijn er ook zes onafhankelijken aangesteld:

  1. Bart Brackx, ex-topman van Jetair en de West-Europese afdeling van de TUI-groep
  2. Prof. dr. Carl Devos, politicoloog en vertegenwoordiger van UGent in West-Vlaanderen
  3. Lisa Devriese, senior wetenschappelijk medewerker beleidsinformatie bij het Vlaams Instituut voor de Zee
  4. Hannelore Hochepied, hoofdcommissaris directeur operaties Politiezone Oostende
  5. Kathy Van Damme, operationeel manager bij Vlaams Energiebedrijf
  6. Prof. dr. Eric Van Hooydonk, docent haven- en maritiem recht