• 22/02/2012

FME over Masterplan Bèta en Technologie

FME herkent zich volledig in het masterplan Bèta en Technologie, dat vorige week is aangeboden aan minister Verhagen.

Trefwoorden: #FME, #Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, #masterplan

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Er is nu een heldere focus, waarmee een eind komt aan de tot nu toe versnipperde aanpak. De speerpunten worden door de topsectoren gezamenlijk opgepakt en daarmee mobiliseren we voldoende power om de problemen daadwerkelijk op te lossen.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: "Voor de technologische industrie is de beschikbaarheid van voldoende goed opgeleide technici van levensbelang. Ik ben dan ook blij met dit masterplan, dat zo snel tot stand is gekomen. Dat illustreert nog eens extra het grote gevoel van urgentie binnen de topsectoren."

In het masterplan geven de topsectoren aan welke acties moeten worden ondernomen om het tekort aan bèta- en technisch geschoolden weg te werken.

Dat tekort zal, als actie uitblijft, in 2016 zijn opgelopen tot 155.000. Met dit plan moeten er in 2025 vier van de tien studenten kiezen voor een bèta technische opleiding.

Een ambitieuze én noodzakelijke doelstelling. Dezentjé Hamming: "Dit is niet alleen van belang voor onze bedrijven, maar zeker ook voor jonge mensen, die zich immers met een technische opleiding en een baan in de techniek verzekerd weten van een goede toekomst."

Volgens de FME-voorzitter moet het elan waarmee dit plan tot stand is gekomen en de daaruit voortkomende positieve energie overslaan op de overheid en op het onderwijs.

"Dit plan biedt zoveel kansen. Laten we die benutten. Sectorale verschillen schuiven we opzij. Het bedrijfsleven is ‘in the lead' bij de organisatie en uitvoering, maar onderwijsinstellingen en overheid zijn echt onmisbare partners om de doelstellingen te bereiken."

"Traditionele barrières mogen de voortgang niet frustreren. De in het plan omschreven publiek-private samenwerking moet nu echt van de grond komen."

Dezentjé Hamming hamert erop dat dit kabinet het belang van techniek in de volle breedte uitdraagt in haar beleid. "Juist deze week start de behandeling in de Kamer van het wetsvoorstel dat het sociaal leenstelsel invoert in de masterfase."

"We weten allemaal dat dit studenten bètatechniek financieel extra hard treft. Dat kan dus niet! Daarmee voer je ontmoedigingsbeleid in plaats van dat je jongeren stimuleert te kiezen voor een technische studie."

"Vergeet niet: het gaat uiteindelijk om een gemeenschappelijk, zelfs maatschappij breed belang. We willen economische groei en we willen een kenniseconomie. Dat vraagt om voldoende mensen met een goede technische opleiding."

De negen topsectoren hebben een Masterplan Bèta en Technologie uitgewerkt, dat vandaag is aangeboden aan minister Verhagen. Dit plan sluit aan op de eerder gepresenteerde human capital agenda's en innovatiecontracten van de negen topsectoren.


(GL) (bron: Aandrijven&Besturen, foto: FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink)