Waterdichte methode spoort buitenaards leven op

Nederlandse wetenschappers hebben een instrument ontwikkeld om op kilometers afstand het bestaan van levende planten aan te tonen, wat bruikbaar is bij het vinden van buitenaards leven.

Trefwoorden: #Amsterdam, #astrobiologie, #atomen, #buitenaards leven, #camera, #circulair gepolariseerd, #draaiing, #koolstof, #lenzen, #licht, #Lucas Patty, #moleculen, #planten, #reflectie, #spectropolarimeter, #TreePol, #Vrije Universiteit, #water, #zuurstof

Lees verder

research

( Foto: Lucas Patty - VU )

ENGINEERINGNET.BE - De afgelopen twee decennia zijn bijna vierduizend exoplaneten ontdekt: planeten die draaien om andere sterren dan onze zon. Om uit te vinden of daar leven is, moeten eigenschappen worden geïdentificeerd die uniek zijn voor het leven zelf.

Astrobiologen richten zich vaak op de aanwezigheid van water, zuurstof en koolstof, maar die moleculen en atomen duiden niet altijd op leven en leveren dus risico op vals alarm.

Lucas Patty, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, bouwde de spectropolarimeter TreePol. Dat is een soort camera met speciale lenzen en ontvangers die de draaiing kan meten in licht dat door planten gereflecteerd wordt.

Vrijwel alle moleculen waaruit het leven is opgebouwd, beschikken over de eigenschap om het licht gedraaid te weerkaatsen. Dit zogeheten circulair gepolariseerde licht verplaatst zich als een soort kurkentrekker en is met de juiste apparatuur van grote afstand waar te nemen.

Patty gebruikte het instrument eerst in het lab om bladeren van onder andere klimop en ficus te observeren. Daardoor bewees hij dat het instrument het verschil kan zien tussen gezonde gewassen en gewassen die aan het doodgaan zijn.

Wetenschappers onderzoeken inmiddels of TreePol gebruikt kan worden voor het monitoren van landbouwgewassen vanuit een vliegtuig of een satelliet.

In de toekomst willen de onderzoekers het instrument op nog grotere afstanden inzetten. Sterrenkundige en mede-ontwikkelaar Frans Snik (Universiteit Leiden, Nederland): "We zijn bezig met een versie die geschikt is voor het internationale ruimtestation ISS of voor een maanlander."

Van het circulair gepolariseerde licht dat TreePol opspoort, is geen vals positief bekend. Dus áls TreePol in de toekomst een buitenaards signaal opvangt, dan duidt dat zeer waarschijnlijk op leven.