Norther windpark plaatst stroom op Belgisch net

Sinds begin deze week leveren de eerste vier van de al afgewerkte windturbines van Norther, het grootste Belgische windpark op zee, elektriciteit aan het Belgische elektriciteitsnet.

Trefwoorden: #elektriciteit, #Norther, #ofshore windpark, #windenergie

Lees verder

Techniek

( Foto: Norther )

ENGINEERINGNET.BE - De installatie van de 44 turbines van Norther begon eerder deze maand. Het is de laatste en meest cruciale fase in de bouw van het grootste offshore windpark van België.

Twaalf turbines zijn al geïnstalleerd en worden vandaag verbonden met het nieuwe hoogspanningsstation van Elia Stevin in Zeebrugge. De opgewekte windenergie vloeit naar het Belgische stroomnet en zal verkocht worden aan Engie (50%) en Eneco (50%).

Dit windpark ligt op 23 kilometer voor de kust van Oostende en heeft een totale capaciteit van 370 megawatt en kan hiermee actief bijdragen aan de klimaatdoelstellingen 2020 van België. Het zal deze zomer volledig operationeel zijn.

Het havenkantoor van Norther is gebaseerd in de nieuwe havenontwikkeling van Oostende, waar alle offshorespelers verzameld worden en van waar de monitoring en het onderhoud van het park zal gebeuren.