Ontwikkeling zonnecellen met een rendement van 30,2%

ECN, onderdeel van TNO, en haar Solliance-partners combineren dunnefilm-technologie gebaseerd op perovskieten met kristallijn­silicium­technologie, om zo fotovoltaïsche tandemmodules te maken.

Trefwoorden: #Choshu Industry, #dunnefilmtechnologie, #ECN part of TNO, #Forschungszentrum Jülich, #fotovoltaïsch, #Gianluca Coletti, #imec, #kristallijnsiliciumtechnologie, #perovskieten, #rendement, #silicium, #Solliance, #tandemmodules, #TU Eindhoven, #zonnecellen

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Industriële silicium zonnecellen hebben veelal een rendement tot 22%. Om het rendement boven deze grens te krijgen, werden twee technologieën gecombineerd om licht effectiever om te zetten in zonnestroom.

Het team heeft dit bereikt door een nieuw ontwikkelde perovskiet-zonnecel op een industriële tweezijdig werkende kristallijn­silicium­zonnecel te plaatsen en deze te integreren in een nieuw celontwerp dat licht van beide kanten oogst: een tweezijdig werkende tandemzonnecel.

Omdat het invallende licht aan de voor- en achterzijde van het paneel van nature varieert in de loop van de dag en van seizoen tot seizoen, moeten tweezijdig werkende tandemcellen in staat zijn om zich door hun elektrische ontwerp hierop in te stellen.

De nieuwe tandemconstructie heeft vier elektrische aansluitingen (twee per cel), waardoor de instelling van de bovenste en onderste cellen apart is te optimaliseren.

De gangbare praktijk om het equivalente rendement voor tweezijdige ontwerpen te bepalen is het onder standaard testcondities meten van het zonnepaneel aan de voorzijde en het daarbij optellen van het effect van 20% van diezelfde belichting aan de achterzijde.

Via deze methode is het rendement van de tweezijdig werkende tandem 30.2%. Doel is om dit in de komende 3 tot 5 jaar te verhogen tot 35%.

"Ons volgende doel is om te werken aan de schaalbaarheid, integratie en betrouwbaarheid van deze technologie," stelt Gianluca Coletti, Program Manager Tandem Technology bij ECN.

"We willen de time-to-market verkorten en daarom werken we samen met onze partners om deze zonnecellen gereed te maken voor massaproductie."

Dit resultaat is mede tot stand gekomen in samenwerking met Choshu Industry, Forschungszentrum Jülich, imec en de Technische Universiteit Eindhoven.