Mithra wint essenscia Innovation Award 2019

Het Luikse biofarmabedrijf Mithra heeft met de anticonceptiepil van de nieuwste generatie de essenscia Innovation Award 2019 gewonnen, de belangrijkste prijs voor industriële innovatie.

Trefwoorden: #anticonceptie, #chemie, #essenscia, #Mithra

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De andere finalisten waren Beaulieu, Eastman, Eurogentec, Janssen Pharmaceutica en Kaneka met duurzame innovaties voor textiel, landbouw en kunststofverpakkingen en nieuwe productiemethoden voor geavanceerde geneesmiddelen.

Juryvoorzitter François Cornelis: “Alle finalisten hadden een sterk innovatieproject, maar de anticonceptiepil van Mithra heeft een bijzonder groot potentieel. Deze wedstrijd illustreert vooral de innovatiekracht van de Belgische industrie, in het bijzonder in de chemie, kunststoffen en life sciences.”

Na tien jaar onderzoek en ontwikkeling brengt Mithra de eerste anticonceptiepil uit op basis van estetrol (E4), een natuurlijk hormoon dat tijdens de zwangerschap in de lever van de menselijke foetus wordt geproduceerd.

Het bedrijf slaagde er in dit hormoon via een complex productieproces na te maken en klinische testresultaten bij 4.000 patiënten wijzen op een efficiënte en veilige werking, met minder neveneffecten voor de vrouw.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia: “Opvallend aan deze editie is de doorgedreven focus op betere recyclagetechnieken en duurzamere materialen die passen in het streven naar een circulaire economie.”

De tweejaarlijkse essenscia Innovation Award is de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in België. Met deze vierde editie wil essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, de vele innovaties in de Belgische industrie in de kijker zetten en bedrijven aanmoedigen om te blijven investeren in duurzame producten en processen.

De winnaar van de essenscia Innovation Award ontvangt een geldprijs van 30.000 euro.


ACHTERGROND
Deelnemers aan de essenscia Innovation Award 2019
3M, Agfa-Gevaert, Aji Bio-Pharma, Aqua Nove, B4plastics, Beaulieu International Group, Coris BioConcept, DNAlytics, Dow Silicones Belgium, Drone4Care, Eastman Chemical Company, EcoSynth, InOpSys, Janssen Pharmaceutica, Kaneka, Kaneka Eurogentec, KiOmed Pharma, Mithra, NMC, Quadrant CMS, Quality Assistance, Realco, Recticel, Saroléa, Solvay, Total, TRinCE, UCB en water-link.

Juryleden
François Cornelis (juryvoorzitter en voorzitter Innovation Fund), Koenraad Debackere (algemeen beheerder KU Leuven), Benoît Gailly (professor UCL), Piet Vandendriessche (CEO Deloitte Belgium) en Yves Verschueren (gedelegeerd bestuurder essenscia).