Studie: kan zeewier ontwikkeling Alzheimer afremmen?

Uit een studie van UHasselt en de universiteit Rotterdam blijkt dat de ontwikkeling van alzheimer mogelijk afgeremd kan worden door een stof in zeewier. Het gaat hierbij om Saringosterol.

Trefwoorden: #Alzheimer, #onderzoek, #Saringosterol, #UHasselt, #zeewier

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Testen bij alzheimer-muizen laten zien dat het eten van dit zeewier de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen tot 80% vermindert.

UHasselt-onderzoeker Tim Vanmierlo: “Tijdens dit onderzoek hebben we het zeewier Sargassum fusiforme getest op alzheimer-muizen. Een deel van de muizen die kenmerken van de ziekte van alzheimer vertoonden, kregen voedsel te eten waarin dit zeewier verwerkt was.

Een controlegroep van muizen volgde dan weer een controle dieet, en dus geen behandeling. Gedurende enkele weken lieten we deze muizen testen afleggen, om te zien welk effect het zeewier had op hun cognitieve vermogen.”

De resultaten zijn verrassend te noemen, zeggen de onderzoekers. Niet alleen scoorden de muizen die het zeewier te eten kregen, beter op de cognitieve testen dan de controlegroep.

Ook de ontwikkeling van amyloïde eiwitten in de hersenen van de muizen werd tot zo een 80% afgeremd. Het is o.a. dat eiwit dat bij alzheimer de hersenen langzaam maar zeker aantast.

UHasselt-onderzoeker Jeroen Bogie: “Dit resultaat is heel interessant voor verder onderzoek naar een middel tegen alzheimer. Het is een heel mooie eerste stap, maar verder onderzoek is natuurlijk nog nodig”.

Zo zouden mensen ongeveer 8 kilo van dit zeewier per dag moeten eten om dezelfde hoeveelheid Saringosterol binnen te krijgen als muizen. Maar de onderzoekers denken dat hiervoor zeker oplossingen mogelijk zijn.


(bron en foto: UHasselt)