Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Trefwoorden: #digitalisering, #Industrie 4.0, #Siemens PLM Software, #voeding, #voedingsmiddelenindustrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.be - Digitale transformatie verandert de voedingsmiddelenindustrie enorm snel en biedt binnen deze sector veel mogelijkheden. Het is zelfs zo dat we in de komende vijf jaar meer veranderingen gaan zien op het gebied van verpakte producten dan in de afgelopen vijftig jaar.

In 2020 zijn er drie miljard nieuwe consumenten, die samen goed zijn voor ongeveer 8 miljard euro extra omzet. Dit zorgt voor grote uitdagingen bij bedrijven die net beginnen met het implementeren en standaardiseren van digitalisering. Ook grote bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie moeten het digitaliseringsproces versnellen om concurrerend te blijven.

In het rapport van Siemens PLM Software wordt uitgelicht dat er diverse trends in de voedingsmiddelenindustrie zijn gesignaleerd. Er is meer vraag naar gezonde maaltijden en dranken en gepersonaliseerde producten, maar ook een toename van de wettelijke vereisten op het gebied van kwaliteit en procedures.

Daarnaast is er een grotere druk om prijsmarges te behouden. Naast deze trends laat het onderzoek ook uitdagingen zien zoals seizoensgebonden vraag, verschillende voorraadbeheersystemen, complexe productieplanning en de omvang van industriële productie.

Een ander belangrijk onderwerp in de sector is voedselveiligheid. Hierbij kan industrie 4.0 een belangrijke rol spelen dankzij de specifieke tools. Met deze tools kunnen fabrikanten de herkomst van producten traceren en potentiële risico’s reduceren.

Digitale transformatie moet een topprioriteit zijn op de agenda van alle bedrijven in de voedingsmiddelenbranche. Het grootste potentieel van digitalisering voor de voedingsmiddelenindustrie zit in de mogelijkheid om productdetails virtueel weer te geven, zodat deze moeiteloos kunnen worden gedeeld met verschillende afdelingen binnen de fabriek.

Wat digitale transformatie betreft, heeft Manufacturing Operation Management (MOM) het grootst onderscheidend vermogen ten opzichte van alle innovaties. Hiermee kunnen bedrijven namelijk de introductietijd van een product met de helft verkorten, wat voor een belangrijk concurrentievoordeel zorgt.