Autonome robot monitort gewassen op proefvelden

De Robotti is een autonoom platform met camera's om zo het monitoren van gewassen te combineren met bewerkingen, zoals zaaibedbereiding, schoffelen en bemesten.

Trefwoorden: #autonoom, #camera, #gewas, #mechanisatie, #monitoring, #oogstrobot, #precisie, #proefvelden, #robot, #Robotti, #SMARAGD-Farmtronics, #teeltsysteem, #trekker, #universiteit, #Wageningen University & Research, #werktuig

Lees verder

research

( Foto: WUR )

ENGINEERINGNET.BE - De Wageningse universiteit (WUR) werkt aan diverse projecten waarin het monitoren van gewassen (phenotyping) wordt gecombineerd met vaste rijpaden (controlled traffic farming systems). Testen vindt plaats in de proeftuin Agro-ecologie en Technologie van de WUR in Lelystad.

Een van die projecten is de ontwikkeling van de AgroIntelli Robotti. Intensieve gewas monitoring is nu automatisch te doen door cameratechnieken te combineren met een autonoom voertuig. Dit voertuig voert ook bewerkingen tot 30-40pk uit, zoals zaaibedbereiding, schoffelen en bemesten.

Aan de robot zijn standaard werktuigen te koppelen. Door precisietechnieken kan met de Robotti bijvoorbeeld heel gericht onkruid worden aangepakt.

Qua grootte doet de Robotti niet onder voor een kleine trekker. Tegelijkertijd is het voertuig veel lichter en heeft het een relatief kleine werkbreedte, waardoor deze ook goed is in te zetten bij strokenteelt en mengteelt.

Door zijn afmetingen en gewicht is er geen belemmering meer voor de stap naar een meer natuur inclusief landbouwsysteem waarin de ecologie centraal staat.

Om de Robotti ook goed autonoom in te zetten wordt er de komende tijd onderzoek gedaan naar onder andere samenwerking en interactie tussen meerdere robots. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welk stuk land al bewerkt is of waar de transportrobot naar toe moet om het geoogste product van de oogstrobot over te nemen.

De komende jaren zal de Robotti in verschillende proeven van WUR worden ingezet om zo de teeltsystemen en de robot te optimaliseren, bijvoorbeeld het SMARAGD-Farmtronics project. Hierin wordt gewerkt aan de ontwikkeling van lichte autonome mechanisatie, met als doel bodemkwaliteit en weerbaarheid van het gewas te verbeteren.

Door de losse elementen en hun samenhang steeds in de praktijk te testen, kan WUR demonstreren wat de mogelijkheden zijn. Zo wordt het voor boeren steeds aantrekkelijker om de transitie naar agro-ecologie te maken.

Op deze manier werken techniek en ecologie samen toe naar een landbouwsysteem dat ook op termijn houdbaar is.