Interreg Vlaanderen-Nederland keurt 3 nieuwe projecten goed

Uit haar vierde oproep heeft Interreg Vlaanderen-Nederland onlangs weer drie projecten goedgekeurd: 'LUMEN', 'RECUPA', en 'Logistiek Leren Zonder Grenzen'. Er lopen nu al 60 projecten.

Trefwoorden: #grensregio, #Interreg, #projecten, #research, #samenwerking Vlaanderen-Nederland

Lees verder

Nieuws

( Foto: convisum - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 5 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

De teller staat zo op 69 goedgekeurde projecten, waarmee in totaal ruim 140 miljoen euro vanuit het EFRO fonds werd geïnvesteerd in de grensregio.


Korte beschrijving van de nieuwe projecten:

  1. LUMEN: richting een duurzamer toekomstig energiesysteem
    Twee grote uitdagingen waar we als maatschappij voor staan is het veilig stellen van onze toekomstige energievoorziening door over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, en het terugdringen van de CO2 uitstoot. In dit project willen kennisinstellingen TNO, Universiteit Hasselt, IMEC en Zuyd Hogeschool dit vraagstuk gezamenlijk met KMO/MKB-bedrijven InnoSyn en EcoSynth aanpakken door gebruik te maken van zonlicht als duurzame energiebron.
  2. RECUPA: recirculatie zonder uitspoeling of puntlozing tijdens de aankweek van aardbeien
    Aan de productie van aardbeien hangt een prijskaartje. Er is namelijk ontzettend veel water voor nodig. Water dat momenteel op veel plaatsen nog niet of onvoldoende hergebruikt wordt. Bovendien komen voedingsstoffen en middelen voor bemesting en gewasbescherming nog onnodig vaak in afwateringssloten, vaarten en rivieren terecht. De onderzoekers gaan in dit project een gesloten watercircuit met ontsmettingstechnieken ontwikkelen, waarmee grondwaterverbruik wordt geminimaliseerd en voedingsstoffen optimaal kunnen worden hergebruikt. Bovendien kunnen lozingen van gewasbeschermingsmiddelen naar verwachting met meer dan 90% worden teruggeschroefd.
  3. LogistiekLerenZonderGrenzen: grensoverschrijdend opleidingsprogramma voor bachelors met focus op de logistieke sector in de Limburgse regio van Vlaanderen en Nederland.
    Dit Interreg project zet in op de ontwikkeling van een innovatief grensoverschrijdend opleidingsprogramma waarin ‘online onderwijs’ wordt gecombineerd met praktijkopleidingsmodules. Zowel studenten, werkenden, zij-instromers als docenten middelbaar onderwijs kunnen deelnemen aan virtual classrooms, webinars, college tours, student challenges en bedrijfsstages. Deze opleidingsmodules worden in nauwe samenwerking met kleine en middelgrote bedrijven uit de logistieke sector ontwikkeld. Het project wil op deze manier het groeiende tekort aan hoogopgeleide logistieke medewerkers in de grensregio aanpakken.