Vlaanderen investeert 10 miljoen euro in gepersonaliseerde geneeskunde

Doel is om de Vlaamse farmaceutische en medische sector, en de bio-, nano- en medische technologische industrie te laten aanhaken bij innovaties in gepersonaliseerde geneeskunde.

Trefwoorden: #bio, #farmaceutische, #Flanders.Health, #geneeskunde, #gepersonaliseerd, #gezondheidszorg, #imec, #industrie, #medisch, #medische sector, #moleculair, #nano, #patiënten, #technologisch, #therapieën, #VIB, #VITO, #Vlaams, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - Op moleculair niveau is geen enkel mens gelijk. Als de medische wereld er dus in zou slagen om patiënten ook op een zo individueel mogelijk niveau te behandelen, zou dat grote winsten opleveren in het genezingsproces én in de kosten van de gezondheidszorg.

Gepersonaliseerde geneeskunde staat nog in de kinderschoenen, maar heeft een enorm potentieel. De Vlaamse regering onderkent dit potentieel en stelt voor goede projecten 10 miljoen euro beschikbaar.

Technologische ontwikkelingen kunnen helpen in het bepalen van een uitgebreid moleculair profiel van de patiënt, waarop dan net de gepaste therapieën toegepast kunnen worden.

De eerste stap is de opstart van een speerpuntcluster rond gepersonaliseerde geneeskunde. Flanders.Health zal hier de leiding in nemen en de juiste partners rond de tafel brengen.

Dit cluster zal op drie lijnen moeten werken:

  • Het verbeteren van de kennis over gepersonaliseerde geneeskunde.
  • De toepassing ervan op dit terrein.
  • Het ontwikkelen van een ethisch en juridisch kader.

Bij de ontwikkeling zullen bedrijven in de digitale, medisch technologische en levenswetenschappen betrokken worden. Maar ook het meer uitgebreide veld zoals ziekenhuizen, zorgverstrekkers en andere sectoren zoals de logistiek en kenniscentra als VIB, imec en VITO.

Flanders.Health krijgt nu twee jaar de tijd om de oprichting van de nieuwe speerpuntcluster voor te bereiden. In parallel kan het ecosysteem al worden opgebouwd door de financiering van concrete samenwerkingsprojecten.