Hyperspectrale camera zoekt bewijs Da Vinci

Imec maakte zeer gedetailleerde scans van Het Laatste Avondmaal in de abdij van Tongerlo om te achterhalen of Leonardo Da Vinci zelf betrokken was bij de realisatie van het canvas.

Trefwoorden: #Abdij van Tongerlo, #camera, #canvas, #chip, #Fielding Graduate University, #fresco, #hyperspectraal, #imec, #infrarood, #Jean-Pierre Isbouts, #Leonardo Da Vinci, #Milaan, #Santa Barbara, #scans, #spectrum, #Wouter Charle

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Tot nu toe wordt algemeen aangenomen dat het canvas in de Abdij van Tongerlo een geslaagde kopie is van het wereldberoemde fresco van Leonardo Da Vinci uit de Santa Maria della Grazie in Milaan.

Het team van prof. Jean-Pierre Isbouts (Fielding Graduate University, Santa Barbara) gelooft echter dat Da Vinci zelf van nabij betrokken was bij de realisatie van het canvas, en misschien zelfs mee geschilderd heeft aan het werk.

Aanwijzingen hiervoor vonden ze na uitgebreide studie van Europese historische archieven uit die tijd.

De onderzoekers beschikken nu dankzij de hyperspectrale scans over zeer gedetailleerde informatie over de samenstelling van het schilderij. De scans zijn gemaakt zonder fysiek contact met het canvas, en dus zonder het te beschadigen.

Op basis van de hyperspectrale beelden in het zichtbare en infrarode spectrum, kunnen verschillen worden opgespoord tussen originele en later aangebrachte verflagen, bijvoorbeeld van eerdere restauraties. Daarnaast kan pigmentering worden vergeleken met verven van dezelfde leeftijd.

Het team van Isbouts wil ook op zoek gaan naar ondertekeningen die verborgen kunnen zitten onder de geschilderde figuren. Deze ondertekeningen bevatten informatie over hoe het schilderij tot stand is gekomen.

Ook de structuur van de penseelvegen of andere artefacten of beschadigingen, die met het menselijk oog niet of nauwelijks zichtbaar zijn op het canvas, kunnen vaak op basis van de meer gedetailleerde opnames van de hyperspectrale cameras geanalyseerd worden, en vergeleken met andere werken.

Wouter Charle van imec stelt: “Met chipintegratie is een goedkopere, kleinere en veel flexibelere camera gemaakt. Onze hyperspectrale cameras zijn daardoor bruikbaar voor verschillende toepassingen: industriële inspectiesystemen, voedselsortering, precisielandbouw, geneeskunde en nu ook kunst."

"In al deze domeinen werken we samen met de potentiële gebruikers, om een oplossing te ontwikkelen die beantwoordt aan hun specifieke vragen.”