Aantal jobs in 3D-printing in stijgende lijn

Uit een onderzoek van Agoria, Sirris en PwC blijkt dat 50% van de bedrijven die Additive Manufacturing gebruiken, verwacht een omzetstijging en een toename van het aantal jobs in deze sector

Trefwoorden: #3D printen, #additive manufacturing, #Agoria, #jobs, #PwC, #Sirris

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - Uit deze bevraging bij 95 bedrijven die actief zijn in 3D-printing, blijkt dat 50% in de komende vijf jaar een groei verwacht van meer dan 10% op het vlak van inkomsten en dat het aantal banen in deze sector in dezelfde periode sterk zal stijgen. De verwachting is dat het aantal zal stijgen van 1.500 naar 3.000 tegen 2024.

Additive manufacturing (AM) werkt helemaal anders dan traditionele productieprocessen: het ontwerp van een onderdeel of product wordt eerst in lagen naar de 3D-printer gestuurd (voorbewerking), de printer bouwt dan het product door materiaal laag na laag aan te brengen (printen) en uiteindelijk wordt de draagstructuur weggenomen en het eindproduct gereinigd en gemonteerd (nabewerking).

3D-printing op industriële schaal wordt in de komende jaren een baanbrekende technologie. De technologie bestaat nu al meer dan dertig jaar, en bedrijven over de hele wereld geloven en investeren steeds meer in AM. Het wordt algemeen gesteld dat deze technologie in het komende decennium de maakindustrie zal hervormen.

Peter Vermeire, partner bij PwC België: 'We verwachten dat AM een positieve impact zal hebben op diverse activiteiten in verschillende sectoren: beter maatwerk, betere functionaliteit door het ontwerpen van onderdelen voor specifieke doeleinden, vermindering van het aantal onderdelen en voordelen voor de toeleveringsketen dankzij een digitale inventaris in plaats van een fysieke.'

België is een pionier op het vlak van AM-onderzoek en de industriële toepassing van AM kan een grote meerwaarde zijn voor ons land. Maar niet als er geen duidelijk kader komt waarin deze technologie verder kan evolueren.

Marc Lambotte, CEO van Agoria: 'Hoewel de studie uitwijst dat het groeipotentieel van deze technologie erg groot is, zijn er obstakels op het vlak van certificatie, kwalificatie, financiering en onderwijs. Als onze maakindustrie deze obstakels niet overwint, lopen we mogelijk de enorme voordelen mis die AM-technologie te bieden heeft. Dat zou ons wellicht een niet in te halen achterstand bezorgen.'

Op dit ogenblik bestaat er geen AM-certificatie en kwalificatie van geprinte artikels en producten. Overheidssteun voor verdere ontwikkeling en een integratie van AM-technologieën in onderwijsprogramma's zou de toekomstige evolutie van de technologie zeker ten goede komen.


(bron: Agoria)

Hier kan de deze studie over het ecosysteem van Additive Manufacturing in België gedownload worden.