Hersenvocht neemt met ruim 10% toe tijdens verblijf in de ruimte

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen tonen voor het eerst aan dat de vochtkamers of ventrikels in het brein van kosmonauten groter worden tijdens een verblijf in de ruimte.

Trefwoorden: #Angelique Van Ombergen, #gewichtloos, #grijze stof, #hersenen, #Hersenvocht, #kosmonaut, #laterale ventrikels, #Mars, #MRI-scanner, #ruimte, #ruimtevaardder, #Universiteit Antwerpen, #ventrikels, #visueel, #vloeistof, #vochtkamers, #witte stof

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Het team van Angelique Van Ombergen (UAntwerpen) volgde elf Russische ruimtevaarders voor en kort na hun verblijf in de ruimte met een gemiddelde duur van zes maanden. De kosmonauten werden hiervoor onder een MRI-scanner gelegd.

Uit hun eerder onderzoek bleek reeds dat een verblijf in de ruimte een impact heeft op de grijze en witte stof in het menselijk brein. Van Ombergen: “We konden nu voor het eerst kwantitatief aantonen dat de vochtkamers of ventrikels groter worden tijdens een verblijf in de ruimte.”

Elke mens heeft vier zogenaamde vochtkamers of ventrikels, die met elkaar verbonden zijn. Lateraal heb je twee grotere kamers. De derde kamer is kleiner. De vierde ligt anatomisch anders en speelt in dit onderzoek geen rol.

Uit de kwantitatieve analyses van het hersenvocht blijkt dat de twee laterale ventrikels bij de ruimtevaarders met gemiddeld 13,3% toenamen, na hun terugkeer uit de ruimte. Voor het derde ventrikel gaat het om een stijging van gemiddeld 10%.

Van Ombergen: “Het is goed dat die vochtkamers groter worden, want in gewichtloze toestand stroomt er meer vloeistof naar het hoofd. Door uit te zetten, vangen de vochtkamers die vloeistof op zodat er geen grote stijging van de druk in de hersenen optreedt.”

Toen de kosmonauten zeven maanden later opnieuw onder de scanner gingen, bleek dat de ventrikels kleiner waren. “We zagen nog steeds een verhoging van gemiddeld 6% voor de drie vochtkamers samen”, aldus Van Ombergen.

“Bij de ene ruimtevaarder ging de evolutie richting normale toestand sneller dan bij de andere. Maar het gaat bij allen langzaam aan terug naar het niveau van voor de vlucht. Bij toekomstig onderzoek zouden we een nog langere follow-up moeten doen om vast te stellen wanneer dat exact gebeurt.”

Het groter worden van de vochtkamers is mogelijk gerelateerd aan visuele problemen waar ruimtereizigers na hun verblijf mee kampen. Hoewel die problemen binnen de perken blijven, is verder onderzoek hiernaar belangrijk vanwege langere ruimtereizen naar bijvoorbeeld Mars.